Страховете за балон на британските имоти се оказаха преждевременни


Страховете за балон на британските имоти се оказаха преждевременни
Снимка:

1373

Само преди няколко месеца мнозина съзираха голяма опасност от нов балон на цените на имотите във Великобритания. Нараснаха гласовете за повишение на лихвите и специални интервенции на пазара на ипотеките. Сега обаче алармените призиви започнаха да изчезват. Чуждите капиталови потоци към Лондон намаляват, одобренията за заеми за жилища са спаднали, а инфлацията на цените на имотите се понижава. Страховете за балон се оказаха ненужни.

Разговорите за предстояща опасност се подхранваха от бързото повишение на цените на имотите, особено в Лондон, където годишното увеличение беше 20.7% през третото тримесечие. В национален мащаб проблема беше по-малък с повишение от 9.6%.

Допълнителните проблеми в Лондон започнаха точно след финансовата криза в Кипър в началото на 2013 и се увеличиха след анексирането на Крим от Русия в началото на тази година. Според информации от брокери на недвижими имоти, анексирането е съвпаднало с притока на големи парични потоци. Някои оценки гласят, че 13 милиарда паунда чужди капитали са влезли във Великобритания през април тази година. Това изглежда повиши цените в Лондон прекалено високо и корекцията изглежда много вероятна.

Извън Лондон имотите също изглеждат прекалено скъпи. Средното съотношение цена на имота към печалбите е малко над 5 при доста по-ниски стойности в дългосрочен план от 4.1. Простото метрично измерване показва, че цената на една британска къща е завишена средно с 34 155 паунда.

Скъпите имоти станаха достижими благодарение на ниските лихви. Ипотечните плащания се равняват на само 29.5% от средния доход на едно домакинство през третото тримесечие. Дългосрочните средни стойности са 35.8%. Миксът от скъпо жилище и евтини заеми обаче загатва за уязвимост. Покачване на лихвите може да доведе до нов спад на цените на имотите.

Засега обаче лихвите по ипотеките вървят в другата посока като някои пет годишни сделки отново са на разположение при лихви под 3%. Въпреки това одобренията за ипотеки намаляха през октомври до 17 годишно дъно. “Прегледът на ипотечния пазар” от Английската централна банка принуди заемодателите да увеличат изискванията.

Ниското заплащане в английската икономика е основното ограничение върху цените на имотите. Постъпленията в реални изражения спадат всяка година след 2008 и са вече под нивата от 2002 година. Казано с други думи британците не разполагат със средства, за да създадат ценови балон.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички