В САЩ вече всеки ден има по една масова стрелба


В САЩ вече всеки ден има по една масова стрелба
Снимка: gettyimages

2289

До вчерашния ден, 26 август 2015 година, в САЩ е имало 247 масови стрелби за първите 238 дни на тази година. Средно това е малко повече от един инцидент на ден. Данните са предоставени от сайта Mass Shooting Tracker. Страница е проект на групата в Reddit Guns Are Cool, която се обява против оръжията, пише Business Insider.

В сряда сутринта се случи поредната стрелба в американския щат Вирджиния, която доведе до смъртта на двама журналисти от регионалното подразделение на телевизия CBS. 24-годишната репортерка Алисън Паркър и 27-годишният оператор Адам Уорд за телевизия WDBJ7 са били убити по време на интервю в град Монета. Двамата бяха застреляни в ефир по време на пряко включване. След смъртта им Фланаган публикува в социалните мрежи свое видео от стрелбата. Извършителят е 41 годишният Вестър Лий Фланаган, който се самоуби преди да бъде заловен от полицията.

Трябва да се отбележи, че Mass Shooting Tracker отчита като масова стрелба такава, която четирима или повече от четирима души са застреляни. От Guns Are Cool обясняват, че тяхната дефиниция се различава от тази на ФБР, според която масова стрелба е такава, при която четирима или повече души са убити.

„Най-мръсните инциденти, свързани с насилие с огнестрелно оръжие, обикновено въоще не стигат до основните новини“, пишат от Guns Are Cool в страницата в Reddit. Това е така, защото тяхната дефиниция е некоректна. Понятието, което се използва за „масова стрелба“ трябва по-точно да бъде назовавано като „масово убийство“, смятат от Guns Are Cool.

По-рано днес кандидатът за президент на демократите Хилъри Клинтън призова за действия, след стрелбата във Вирджиния. Същевременно Белият дом поиска от Конгреса на Щатите да приеме нови оръжейни закони. "Има някои съвсем логични неща, които само Конгресът може да направи, за да се намали насилието, свързано с използването на огнестрелно оръжие“, заявиха от Белия дом.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички