Защо никой вече няма доверие в китайския пазар


Защо никой вече няма доверие в китайския пазар
Снимка: Getty Images

3781

Коментар на Кристофър Болдинг за Bloomberg

Скорошното изказване на основния регулатор на ценни книжа в Китай, че планира да извади от списъците си Dandong Xintai Electric (китайски производител на електрическо оборудване) заради фалшифициране на първични публични документи, не предизвика голям отзвук в пресата. От друга страна, даде поле за размисъл за налагането на много сериозни промени в сферата.

Xintai е една от малкото компании, които някога са били премахвани от списъците на стоковата борса в страната за подобно нарушение. Тази случка постави пред регулаторите сериозния въпрос за това какво всъщност се случва с капиталовите пазари в Китай.

До голяма степен тези пазари са много повърхностни. Правителството има голяма намеса при регулирането на цените в тях. Инвестициите в облигации са насочени предимно към предприятия, които са държавна собственост, а за пазар на деривати изобщо не може да се говори. Финансовите разкрития в сферата са често неправдоподобни, а подозрения за търговия с вътрешна информация и съмнения за корпоративно управление се ширят навсякъде в публичното пространство.

Всички тези неща са симптоми за всеобщ проблем, а регулаторните институции се фокусират не върху налагане на прозрачност и по-ефективни пазарни механизми, а върху определяне на цените на активите и възвръщаемост на разпределението.

В повечето страни по света при планиране на първично публично предлагане (IPO) регулаторите изискват от съответната компания точно разкриване на информацията, след което пазарите определят цените. В Китай работи точно обратния принцип – регулаторите оценяват състоянието на компанията, определят цените и чак след това се дава възможност на пазара да проучва доколко е достоверна публично обявената информация.

В резултат на този обърнат метод инвеститорите - и местните, и чуждестранните, губят своето доверие в китайските пазари. Чуждестранните инвестиции в Китай са намалели с 60% за последните няколко години. Дори MSCI Inc. няколкократно отказва да включи местни китайски акции в своите бенчмарк индекси.

Липсата на доверие оказва влияние върху всички области на пазарите в страната. Водещи китайски търговски банки търгуват при съотношение 1:5 към собствения си капитал, което е много ниско в сравнение със средното от около 12 за търговските банки в други страни. Това е така, защото инвеститорите определят кредитните си портфейли като несигурни. Скоро създаденият обединен пазар между Шенцен (Shenzhen) и Хонконг дава достъп на чуждестранните инвеститори до най-бързо развиващите се китайски технологични компании, но те ще останат настрана, ако не си възвърнат вярата в китайските пазари като цяло.

Изключването на Xintai предполага, че регулаторните органи най-накрая правят нещо по-въпроса, но има какво още да се желае.

Най-важно е да се съсредоточат върху създаването на висококачествени пазари, вместо поставяне на високи цени за нискокачествени стоки и услуги. Това означава преди всичко да се наложи пълна прозрачност на финансите и публичната информация за компаниите.

Китай се нуждае и от пазарни механизми, които да поддържат прозрачността на цените. Ако инвеститорите не повярват отново в надеждността на китайските пазари, страната никога няма да се превърне в доминиращ финансов център.

Точно както инвеститорите не могат да разчитат на двуцифрен икономически растеж, който да ги спаси от последствията от лоши решениq, така и Китай не бива да очаква, че високите цени на акциите ще му осигурят увеличаване на приходите. Ако изпадането на Xinati е вид показател за промени, китайските регулатори трябва да приемат факта, че ако искат да се изкачат към върха, ще трябва първо да слязат надолу.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички