Няма такова нещо като гъвкаво работно време


Няма такова нещо като гъвкаво работно време
Снимка: Thinkstock/Guliver

4707

Материал на Джорджина Кениън за BBC

Все още нямаме летящи коли и връзки за обувки, които се завързват сами, както ни обещаваха научно-фантастичните филми преди години. Но пък интернет ни даде възможност да работим навсякъде, по всяко време и така разби стандарта за работно време от 9 до 5. Или пък не? Макар все повече компании да обещават гъвкавост, реалността сочи, че служебната култура е далече от тази, за която мечтаехме.

За много от нас плаващо работно време означава, че все пак закачаме по няколко часа от 9 до 17 ч. Напълно разбираемо е – повечето партньори са активни тогава, пазарите са отворени, банките приемат плащания и т.н. Но докато дигиталните технологии позволиха известна степен на раздвиженост в традиционния работен ден, това роди и някои неочаквани последици.

Една от тях, според експертите, е спадът на доверието в офиса. Дори да сте рок звездата на службата, шефът ви вероятно не ви вярва изцяло. Колегите ви вероятно не вярват на шефа ви. А самите вие сигурно нямате доверие нито на него, нито на тях. Разчитането на различни технологии ни кара да забравяме и омаловажаваме уменията, които само хората имат и да се съмняваме в доброто им представяне.

„Дигиталната ера доведе до спад на емпатията. Все по-трудно проявяваме разбиране към ситуация, в която е изпаднал друг човек“, твърди Шери Търкъл от Масачузетския технологичен институт.

Има и друго. Някои психолози твърдят, че развитието на модерните технологии е накарало служителите да се чувстват постоянно под наблюдение. Те се усещат следени дори когато работят от вкъщи. Изследователите наричат това явление „токсичен източник на стрес“.

Възможно е опциите за гъвкаво работно време да стават все по-ограничени. Заради технологичния прогрес много професии са защитени от изчезване или в близко бъдеще ще бъдат изпълнявани от машини, не от хора. Заетите в тези сфери се тревожат за прехраната си и отказват да се възползват от плаващите часове. Смятат, че присъствието им в офиса ще направи замяната им по-трудна.

Но това също може да е контрапродуктивно. Колкото повече контрол имаме върху времето си – кога и къде работим, толкова по-удовлетворени сме от труда си. Университетът в Уоруик, Великобритания е провел изследване, чиито резултати сочат, че щастливите на работа хора са с 12% по-продуктивни от останалите. Тези служители използват времето си по-ефективно и изпълняват задачите си по-бързо, без това да влияе на качеството.

Дали някога ще дойде момент, в който гъвкавите часове на труд наистина да променят цялостната професионална култура към по-добро? Може би, подобно на летящите коли, просто не е писано да стане.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички