Скъпият петрол и енергията безпокоят потребителите в Европа


Скъпият петрол и енергията безпокоят потребителите в Европа
Снимка:

634

Високите цени на петрола и енергията безпокоят най-много европейските потребители.

Това са констатациите на проучването на GfK за потребителския климат в Европа през първото тримесечие на 2012 г.

Оценката на потребителите в страните от ЕС за бъдещия им разполагаем доход е променлива.

В страните с по-положителни икономически прогнози, граждани също са по-положително настроени в тяхната оценка на собственото им икономическо положение.

Германците са най-оптимистичните европейци (с 34.3 пункта). На второ и трето място, значително изоставащи, са Полша (-14 пункта) и Австрия (-21,2).

Потребителите в засегнатите от кризата страни - Гърция (-60.2 пункта), Италия (-48.4 пункта) и Португалия (-46.4 пункта) - дават най-отрицателна оценка на очакванията си за доходите.

През първото тримесечие на 2012 г. в България не се наблюдава подобрение в очакванията за доходите. Хармонизираният процент на инфлацията в момента е 2%. Петролът е основният фактор на инфлацията. Цените са на рекордно високи нива.

Потребителите се опасяват, че цените на електроенергията, услугите и транспорта също ще се покачат и ще допринесат за нарастване на инфлацията.

Вторият проблем е безработицата, която в момента е около 11%. Експертите очакват тя да нарасне до 19% до края на годината. Тази песимистична прогноза е отразена в показателя на икономическите очаквания, който се понижава постоянно от края на миналата година и в момента е със стойност -28.9 пункта.

Кризата не е свършила

Финансовите пазари се успокоиха след строгите мерки спрямо Гърция, но кризата в никакъв случай не е преодоляна.

Наред с Гърция, Испания, Португалия и Италия, напоследък и Великобритания, която не е член на еврозоната, започна да привлича внимание, особено през последните няколко седмици.

Две рейтингови агенции вече заплашиха, че ще понижат нейния топ рейтинг през следващите няколко месеца. Страната е натрупала планина от задължения и безработицата е на рекордно високо ниво.

Малко след като бе постигнато съгласие по новия дългосрочен пакет за спасяване на Европейския механизъм за стабилност, няколко страни поискаха увеличение на средствата от общо 1 трилион евро. Неотдавна ОИСР и Франция подкрепиха тези искания. Новият, още по-висок размер на спасителния пакет цели да предпази финансово слабите страни от спекулантите и да успокои финансовите пазари. Остава под въпрос дали тези дискусии дават повече увереност на потребителите.

Франция изненадва с положителни икономически данни

В съответствие с прогнозираните икономически данни, на икономическото развитие в страните от ЕС продължава да се гледа много негативно.

Въпреки това, в сравнение с последното тримесечие на 2011 г., някои страни показват малко по-добри стойности. Със стойност от 7,2 точки, Германия е единствената страна, с положителна стойност на този показател.

Както в Полша (с -6.2 пункта), така и във Франция (-10.4 пункта), потребителите са гледали на бъдещето по-позитивно през март, отколкото през предходния месец.

И в двете страни показателят на увереност се е увеличил с малко под 20 пункта в сравнение с предходния месец. Чехите (-62.7 пункта) продължават да правят най-песимистичната оценка на перспективите за икономически растеж.

В Гърция (-50.8) и Португалия (-40.6 пункта), стойностите на икономическите очаквания продължават да са отрицателни. Въпреки това, ако се вгледаме в развитието през последните няколко месеца, хората там се надяват, че кризата скоро ще бъде преодоляна.


 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички