1/6 от работещите в Русия живеят в бедност


1/6 от работещите в Русия живеят в бедност
Снимка: Getty Images/Guliver

2887

Една шеста от всички работещи в Русия не могат да осигуряват себе си и своите семейства, констатира бюлетинът „Работещите бедни в Русия и в чужбина“ на аналитичен център, съобщи в. „Ведомости“. Техните доходи през 2016 г. са били по-ниски от минималните жизнено необходими разходи за трудоспособното население.

Според руската статистика заплати под социалния минимум получават 2 млн. руснаци (7,3% от работещите през април 2017 г.). Ако се отчетат не само заплатата, но и останалите доходи, както и това, че тези доходи се изразходват и за членове на семейството, количеството на работещите бедни се увеличава с пъти – през 2016 г. около 12,1 млн. души или 16,8% от трудоспособното население, казва експертът от аналитичния център Владимир Трубин.

Основната част от бедните в Русия са работещите хора с деца, чиято заплата не е по-висока от два екзистенц минимума - ако децата са две, и 1,5 жизнени минимума при едно дете. Казва Лилия Овчарова от Института за социална политика. Около 60% от всички бедни са хора в трудоспособна възраст, като 90% от тях работят.

Делът на бедните при работещите в държавния сектор е четири пъти по-висок, отколкото в частния сектор, макар че в частните предприятия работят две трети от заетите. И разривът се увеличава: през 2011 г. съотношението е било 2:1. Държавата пести от заплати и в бъдеще може да се изправи пред сериозна липса на кадри. Поради концентрацията на хора с ниски заплати в бюджетния сектор там отиват да работят предимно жени, възрастни хора, с невисоко образование и ниска трудова дисциплина.

В бюлетина се отбелязва също, че минималната заплата не трябва да бъде под екзистенц минимума на трудоспособното население – което е изискване на Кодекса на труда, но от години не се спазва.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички