310 лева става минималната заплата от догодина


310 лева става минималната заплата от догодина
Снимка:

443

Дойде време да се увеличат доходите и от труд, и от пенсии. Реформите, които предприехме от началото, ни дават възможност за това, както и по-добрите приходи в НОИ.

Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

За доходите от труд Младенов каза, че държавата ще продължи да увеличава минималната работна заплата.

"Миналата година тя беше увеличена с 30 лева, тази година с 20 лева, през 2013 г. предвиждаме да се увеличи с още 20 лева и да стане 310 лева", припомни социалният министър и заяви, че по всяка вероятност се очаква минималната работна заплата да стане 310 лева от 1 януари 2013 г.

"Второ, минималните осигурителни прагове бяха договорени между синдикатите и работодателите в 57 икономически дейности. Ръстът на минималните осигурителни прагове ще обхване около 1,4 млн. работници. Средното увеличение е с 4,4%. По всяка вероятност няма да наложим административно увеличение на осигурителните прагове за работниците, които не са сред тези 57 икономически дейности", уточни министърът на труда.

Той добави, че това увеличение с 4,4% на осигурителните прагове през следващата година, ще доведе до около 30 млн. допълнителни приходи в НОИ за следващата година.

"С увеличаването на минималната работна заплата, ще влязат и допълнително приходи в осигурителната система през следващата година. Следващата годна ще има и по-голяма производителност на труда и повишаване на доходите", според Младенов.

За пенсионно-осигурителния модел в страната, социалният министър каза, че в пенсионната система правителството е направило доста реформи през тези 3 години.

"Направили сме сериозна схема за ограничаване на инвалидните пенсии, за тези, които се получават неправомерно. С Министерството на здравеопазването работим и ще започнем с реформата от МЗ, от методиката за медицинската експертиза. В тази област трябва да има сериозна реформа. Реформите започнаха, те ще продължат, защото са изключително важни", подчерта още Младенов.

Той припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван. "Ето го и стимулът за тези хора да се осигуряват върху реалните заплати, които получават", каза Младенов.

За коледните добавки той посочи, че най-рано през ноември може да стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите.

"Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и за да планираме евентуалните добавки. Вече сме платили над 6,5 млн. лева за енергийни помощи. За октомври месец плащаме на хората", добави още Младенов.

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички