6-часовият работен ден се оказва твърде скъп за Швеция


6-часовият работен ден се оказва твърде скъп за Швеция
Снимка: Getty Images

2840

Когато 6-часовият работен ден бе въведен в Швеция, се изтъкваха само позитивите му. Оказва се обаче, че след промяната разходите на работодателите стават повече от приходите, пише Bloomberg, цитирайки резултати от предварителното изследване на ползите на двугодишно пробно въвеждане на по-кратък работен ден от края на 2015 г. в шведския град Гьотенбург.

Целта на въвеждането на по-кратко работно време е да се върши повече работа за по-малко време, което да прави служителите по-мотивирани и те да имат повече време за лични занимания.

Nовото работно време обаче е пречка за някои компании и институции. В старческия дом в града например, се наложило да наемат още 17 служители, за да се справят с новото работно време. Това струвало 12 млн. крони (2,2 млн. долара) допълнителни разходи на дома. Резултатите от проучването показват още, че въпреки по-високите разходи, работниците в дома се чувствали по-здрави, а грижите за пациентите се подобрили.

Сред компаниите, въвели новото работно време още преди 13 години, е японският автомобилостроител Toyota. Представители на компанията твърдят, че за този период персоналът е станал по-щастлив от своята работа, текучеството на служители е намаляло, а печалбата на шведското подразделение се е увеличила значително.

Вече някои болници дори съкращават работното си време, за да намалят нивата на стрес на медицинския персонал. Жителите на Гьотенбург обаче се съмняват, че промяната ще бъде въведена за постоянно и то на национално ниво.

Швеция вече направи редица опити за съкращаване на работния ден и експериментът в Гьотенбург е само един от тях. Един от аргументите в подкрепа на по-краткото работно време е, че хората с професии, в които се изисква интензивен труд, могат да увеличат годините си на трудоспособност.

Поддръжниците на въвеждането на 6-часовия работен ден твърдят още, че така ще се увеличи продуктивността и щастието на гражданите на страната.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички