600 000 домакинства живеят на ръба


600 000 домакинства живеят на ръба
Снимка:

454

Около 600 000 домакинства живеят на ръба с под 205 лева на член от домакинството. Това са бедстващи хора, алармира пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец, са намалели с 1,5%.

Новите цени втрещяват хората. Виждаме напрежение и в семействата. Ако не бъдат разрешени техните тревоги, сигурно ще избият нещата в някакви протести, посочи Димитров.

Той подчерта, че през есента е нужно да има една малка стъпчица към пенсионерите, които са най-бедните в нашата държава.

"Диференцирана добавка, ако се даде еднократно преди Коледа, за пенсионерите между 20 и 50 лева, това ще струва около 60 млн. лева. На фона на 28 милиардния бюджет, с който разполага правителството, наистина има преизпълнение, има добри финанси и трябва да се направят стъпчици", категоричен е Пламен Димитров.

Той заяви, че трябва да се промени гарантираният минимален доход, това е първото, което да се направи през есента.

Той каза и че педагогическите заплати трябва да мръднат нагоре с 20-30 лева също.

"Нашето предложение за 10% увеличение на бюджетните заплати и пенсиите, това ще бъде защитавано категорично", заяви президентът на КНСБ.

Димитров коментира и ДКЕВР, като каза, че в КНСБ са възприели една идея, която е излязла на преден план и после "изчезнала в пространството" и тя е в Народното събрание да се създаде парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР.

"Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички и да определя ключови цени по непрозрачен начин", отбеляза още Пламен Димитров.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички