Адемов: Без таван на пенсиите, те ще стигнат и 10 000 лв.


Адемов: Без таван на пенсиите, те ще стигнат и 10 000 лв.
Снимка:

1323

Ако сега отпадне ограничението максималната пенсия да бъде 35% от максималния осигурителен доход, стотици хора ще взимат над 2000 лв. пенсия, някои по 3000, а има и такива, които ще са с 10 000 лв. месечно от държавата. Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов, който гостува в сутрешния блок на БТВ.

„Сами разбирате, че възниква голямо противоречие с пенсионерите с минимални доходи - около 600 000 души. Ако не падне таванът обаче, все едно казваме на младите, че законодателно ги демотивираме да се осигуряват на истинските си доходи. Затова златната среда не е нещо толкова просто, диалогът продължава”, каза Адемов.

Той разясни, че в момента максималният осигурителен доход е 2200 лева. Има предложение догодина той да стане 2400 лева. Над 90 000 българи имали доходи над тази сума през настоящата календарна година. „Нетният ефект от едно такова действие е 25 млн. лева – приходи в държавното обществено осигуряване. Ако това бъде прието, максималната пенсия ще стане 840 лева през следващата година”, коментира министърът.

Адемов увери, че замразяването на пенсионната реформа – увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, е само временна мярка. Тя ще важи само за 2014 година, за да даде „глътка въздух” на около 13 600 души – ако желаят, те ще могат да се пенсионират при условията от 2013 година.

„Идеята е да си отдъхнат хората от увеличението на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година. Разчетите на НСИ показват, че в Българияя възрастта и стажът са увеличени многократно повече от в останалите страни. Говоря за 2000 година, когато стажът за жените беше вдигнат от 20 на 34 година. Предложението е сега да са 37. Това е ужасен товар”, подчерта Адемов и все пак уточни, че вдигането е безалтернативно на базата на демографската криза в страната – въпросът бил как то да стане най-безболезнено за гражданите.

В момента „най-богатите” пенсионери взимат по 770 лв. на месец. Сметките показват, че при увеличаване на максималния осигурителен доход догодина най-голямата пенсия ще стане 840 лв. Не е ясно обаче има ли пари за такова увеличение, пише КРОСС. За да се вдигне таванът на пенсиите, трябва да се повиши събираемостта на социалните осигуровки, смятат експерти.

Основният проблем е, че осигурителните вноски не са достатъчни, за да се поддържа пенсионната система, заяви в студиото на ТВ7 професорът по финанси Христина Вучева. Според Николай Ненков от КНСБ невнасянето на осигуровки от страна на работодателите трябва да се криминализира. Нещо повече, фирми, които не плащат осигуровките на своите служители, трябва да бъдат лишени от възможността да се явяват на тръжни процедури.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара е съгласен, че събираемостта е ниска, но смята, че само наказателните мерки не са достатъчни. И сега има санкции за работодатели, ако не внасят осигуровки, но проблемът е в липсата на контрол в системата.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички