Американската мечта - студентските заеми преследват и обричат на бедност пенсионери в САЩ


Американската мечта - студентските заеми преследват и обричат на бедност пенсионери в САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

2292

2 милиона американци на около 60-годишна възраст имат дългове заради неизплатени студентски заеми, показват данни на нюйоркския клон на Федералния резерв.

През август миналата година според доклада "Задлъжняването на домакинства", броят на застаряващите американци, които дължат пари за студентски заеми, се е утроил, пише "Ню Йорк Таймс". През 2005 година бройката на възрастните американци с дълг по студентски заем е била около 700 000, независимо дали отпуснатите заеми са за собствено им образование или за да плащат по-нови заеми за образованието на други членове от семейството.

Дългът сред възрастните хора е нараснал значително - от 8 милиарда долара през 2005 година до 43 милиарда долара. Това показва изследване на агенцията за кредитно отчитане Equifax.  Според данните в момента на около 155 000 души се приспада от осигурителни застраховки, за да се изплатят студентските им заеми. Тези, които не са върнали заемите си, могат да проверят осигуровките си и ще видят, че след пенсионирането си ще останат доста под прага на бедността в САЩ.

„Повечето хора може и да си мислят, че студентският заем е проблем на младия човек. Често пъти обаче това не се оказва така“, споделя сенатор Бил Нелсън, който е председател на специалната комисия на Сената по застаряване на населението.

Именно такава е ситуацията и при на 57-годишната Розмари Андерсън, която има ипотека на къщата си, здравословни проблеми и неизплатени студентски заеми в размер от 64 000 долара. Тя е 30-годишна, когато тегли заемите за образованието си, но преди осем години започва да изостава с плащанията.

Според президента и главен изпълнителен директор на консервативната организация „Свободна работа“ Мат Киб, федералното правителство трябва да се оттегли напълно от студентските заеми. По този начин ще позволи на пазарите да преценят кой всъщност може да си позволи такъв заем.

72-годишната Дженет Лий Дюпри също е засегната от този проблем. Тя забелязва, че около една пета от месечната ѝ издръжка е удържана и призовава федералното правителство да разбере защо. Жената разбира, че приспадането й от паричната помощ е заради заем от 3000 долара, която е изтеглила в началото на 1970 г., за да изплати бакалавърската ѝ степен.

“Така и не изплатих заема и не казвам, че не трябваше. Имах проблеми с алкохола, а по-късно ме диагностицираха и с ХИВ, но след това животът ми се преобърна. Започнах да връщам по-малко от заема, но той така и не започна да намалява и в момента е 15 000 долара. Не знам дали ще мога да изплатя всичко”, споделя жената, цитирана от "Ню Йорк Таймс".

В резултат на неизплатен студентски дълг, осигурителните застраховки на човек могат да бъдат намалени до 750 долара на месец. Според членове от Комисията по застаряване е необходимо да се въведе мярка за коригиране на сумата за инфлацията, за да не се принуждават възрастните хора да живеят в бедност.

Редактор: Росита Илкова

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички