Атакуваме Топ 10 на най-атрактивните аутсорсинг дестинации в света


Атакуваме Топ 10 на най-атрактивните аутсорсинг дестинации в света
Снимка:

536

България има потенциал да се върне в Топ 10 на най-атрактивните аутсорсинг дестинации в света, каквато е била през 2006 – 2007 година.

Аутсорсинг индустрията в България ще отбележи двуцифрен ръст през следващите пет години, според прогнози на A.T. Kearney, представени днес от новосъздадената Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

В момента в сектора работят между 12 000 и 15 000 души, според данни на световната анализаторска компания McKinsey&Company, а прогнозата е техният брой да набъбне значително. Три пъти ще се увеличат работните места в аутсорсинг индустрията в България до 2017 година, прогнозират членовете на новоучредената асоциация.

В момента България е №1 дестинация за предоставяне на аутсорсинг услуги в Централна и Източна Европа и №17 в света, заяви председателят на асоциацията Стефан Бумов.

Интересното е, че индустрията генерира двуцифрен ръст в условията на криза и за страната ни той е 12%, уточни той.

Само 12% от студентите, завършващи всяка година в страната обаче могат да работят в аутсорсинг индустрията - за Полша този процент е 27, посочи Бумов. За да се използва този ресурс обаче са необходими базови и допълнителни обучения, за което от асоциацията възнамеряват активно да работят с академичната общност.

За съжаление, този бизнес е съсредоточен главно в София и целта на асоциацията е компаниите да се ориентират и в други градове на страната, където има средоточие на академичната общност, каза още председателят на асоциацията.

Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България. Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица в страната ни, коментира още Бумов.

Общи инициативи с държавните институции за позициониране на българската аутсорсинг индустрия на международните пазари са сред първите стъпки, които БАА обсъжда с Българската агенция за инвестиции (БАИ).

БАА е първата българска асоциация на компаниите, предоставящи изнесените услуги в областта на икономиката на знанието - бизнес и ИТ процеси, както и процеси, свързани с анализ и обработка на информация и управление на човешките ресурси. Нейни учредители са AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group. Асоциацията води и разговори за членство с компании като Hewlett-Packard, Siemens Enterprise Communications Service Centre и Sutherland Global Services.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички