Аз НЕ мога повече!


Аз НЕ мога повече!
Снимка:

56927

Работите на трудов договор или сте самонает. Искате по-добро кариерно развитие.

Знаете ли, че имате право на безплатен курс по професионална квалификация и усъвършенстване на вашите чуждоезкови или дигитални знания? Обученията са по схемата „Аз мога повече” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Кандидатстването по нея стартира на 15 октомври продължава и в момента - крайният срок е утре, 2 ноември. Може да кандидатствате по адрес на месторождение или месторабота.

Не, това не е рекламно съобщение, и ако не знаехте за тази програма - не бързайте да се радвате.

Много хубаво не е на хубаво. Ето какво се случи с една чудесна идея, попаднала в капана на българската бюрокрация. Проверка по темата направи екипът на Expert.bg.

Наплив за знания

Огромен интерес от страна на трудещите се българи предизвиква втората вълна на прием на документи по програмата. Само седмица след стартирането на новия прием в бюрата по труда в цялата страна постъпиха заявления от 47 317 заети лица, съобщиха от АЗ.

В град София, където във всяко бюро по труда ежедневно подават заявления няколко хиляди души, са сформирани по пет допълнителни екипи, ангажирани само с работа по схемата, твърдят от там.

Допълнителните екипи обаче така и не успяха до поемат наплива от желаещи...

Резултатът - скъсани нерви на хиляди граждани, чакащи по опашки часове наред преди отварянето на една държавна институция, която работи в защита на правото ни на труд. 

Подай в работно време

Много чудно как никой не се сети, че за да си подадат документи, трудещите се българи трябва да отсъстват от работа. Над 47 хил. лица само за седмица. Ако сметнем средно 2 часа висене на опашката (в най-добрия случай) – 94 хил. часа по-малко работни часове, само за седмица, само в София. Всъщност, да успееш да си подадеш документите след 2 часа висене и от първия път си е истински късмет. Дългият списък с изисквания за необходими документи и излизането на нови такива в движение, успя да поразходи много от кандидатите.

А други директно ОТКАЗА!

Последното горещо такова е изискването на заявление за временна адресна регистрация, за хората, които не са живущи в София и подават документи по месторабота. Бюро по труда – Възраждане гръмна с него в сряда – три дни преди последния срок за подаване на документи. Поредна доза масло в огъня на всеобщото разочарование.

Виктория Тонева, потърпевш от поредната промяна разказва за Actualno.com (да уточним, че Вики ни е колежка и сподели своето разочарование в изблик на гняв, пристигайки в офиса с няколкочасово закъснение, след като бе върната заради липсата на въпросната адресна регистрация):

"Защо разочарование ли...? Ами защото преживях поредната безумщина, родена от гениални мозъци тази сутрин. Предвид дългите опашки пред Бюрата по труда изминалите дни, и връщането ми няколко пъти след неуспешни опити да се вредя и да подам документите си, днес реших да отида час преди началото на работния ден и да се възползвам от възможността, която Европейския съюз ми дава. Уви не бях сама, на опашката пред сградата на Бюро по труда – Възраждане имаше още около 60 човека, с които споделяхме общата надежда да успеем днес – три дни преди края на срока за подаване на документи! След тричасов престой в двора на Бюрото по труда, стигнах до целта. Усетих топлия въздух и въздъхнах с облекчение, че това е края на поредната борба с държавната бюрокрация. В стаичката за прием на документи имаше само две служителки (крайно недостатъчно за такъв наплив и общ срок за подаване на документи – 2 седмици). Само за уточнение искам да вмъкна, че тъй като не съм от София, а живея и работя там, имам право да кандидатствам по месторабота. Подавам документите си на служителката и познайте...? Връщат ме! Липсва още един документ – за временно местожителство в София, който до вчера не е бил необходим, но днес сутринта в 8 часа излезнала наредба и без него не могат да приемат документи. На въпроса ми „Мога ли да го приложа по-късно?”, ми беше отговорено: НЕ ТОВА Е НАРЕДБА, НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС!

А да ги питам как така от 8 до 10:30 ч. нито една от двете държавни служителки не можа да си „мръдне за***ка от топлата стаичка и да каже на измръзващите граждани отвън, че е излязла подобна наредба? Ето така ни подават ръка от ЕС, мислейки за нашето професионално израстване и развитие на човешките ни ресурси. Ето така българската държава ни дава възможност за развитие!".

Вики не е единствената - ето какво коментират други потърпевши във Фейсбук:

"Кой ще бъде наказан за това?? Защо в това Бюро си измислиха този документ? Това законно ли е? Чаках три часа и половина навън, при 2 градуса температура, отсъствах от работа и си влоших здравето НАПРАЗНО!".

"Докато бях на същата опашка няколко момичета отидоха при началника на бюрото със същия въпрос и от там звъняли в министерството и им казали да приемат документите. И в крайна сметка им ги взеха, но май доста хора си тръгнаха преди да са подали, заради тази уж "нова инструкция". Всичко е, за да откажат хората...".

Проверихме случая и се оказа - такова  изискване НЯМА!

Цяла сутрин се опитваме да се свържем с представители на ДБТ - Възраждане, за да внесат яснота по въпроса. След три часа опити, все пак ни вдигнаха телефона.

Наредбата им била спусната вчера сутринта от Агенцията по заетостта, обясниха от там. Така десетки хора били върнати (включително и нашата колежка Вики). По обяд обаче наредбата била изтеглена и към момента такова изискване вече няма!

"Нищо учудващо - такава ни е държавата. Нали така прави и Дянков", вкара черен хумор в обясненията си служителката, с която разговаряхме.

Преди да ни вдигнат от ДБТ - Възраждане прозвъняхме доста телефони на държавни институции.

От Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” към Министерство на труда и социалната политика въобще не бяха наясно за какво ги питаме. Дадоха ни служебни телефони за връзка с отговорните служители по европейските схеми, но на тях така и никой не вдигна. Мълчат и от АЗ.

Решихме да звъннем и по другите бюра - с много от тях връзка не успяхме да осъществим "поради технически причини". А за голяма изненада от ДБТ Люлин ни обясниха, че ТАКОВА ИЗИСКВАНЕ ИМАЛО ОТ САМОТО НАЧАЛО и те връщали хората за адресна регистрация при разминаване на настоящ с постоянен адрес, дори и когато подават по месторабота!. Още по-смешното е, че служителката, с която разговаряхме, ни се сопна, че не сме наясно с процедурата...Кой не е наясно, сами може да прецените.

Циркът е пълен и не спира до тук! Да се върнем малко назад.

Нови стари документи

Ден след като стартира приемът и стотици хора се наредиха пред бюрата в първия ден с попълнени документи, се оказа, че бланките са сменени и наред с това трябват още куп документи. Върнаха се да теглят и попълват новите документи.

Без шофьорски курсове

Три дни след старта на прием на документи, от АЗ решиха да изключат обучение за шофьорски курсове категория "B" от списъка с позволени курсове. Стотици хора, които вече бяха заявили подобно желание, бяха сюрпризирани с новината...

Без известие за одобрение

Макар в заявлението да пише, че всички одобрени кандидати ще получат обратна връзка дали са одобрени (на посочения от тях контакт), се оказва, че съвсем не е така. Поради наплива, от служителите в бюрата обясняват, че няма да се занимават с всеки персонално и кандидатите сами трябва да идват да проверяват дали са одобрени. А класирането - чак през февруари.

Проблеми и безумия бол - навярно и вие ще споделите вашите по-долу.

Но най-тъжното в цялата история е, че "Аз мога повече" е една много добра програма, радва се на огромен интерес от хората и наистина заслужава да се случи. Ако някой "горе" се беше сетил, че отдавна живеем в ерата на интернет, този цирк просто нямаше да бъде игран. Но очевидно въпросът съвсем не опира до сещане, а до нежелание...

Колко по-лесно би се случило всичко, ако вървеше и онлайн прием на документи. Безхаберие, държавно слабоумие, умишлено усложнена система... Както искате го наречете, но успя да откаже много от кандидатите.

"Така е било, така е и така ще бъде още дълго време!”, продължава разказа си Вики.

„Защо? Защото българинът е свикнал да чака по опашки в студа, да се бори с безумните бюрократични пътеки, да пита и да не получава отговор, да го препращат от едно място, на второ, на пето, на десето и в крайна сметка „възможността” за подкрепа и съдействие от държавата да се превърне в „разочарование, гняв, псувни, омраза”.

Случвало ми се е доста пъти да водя такива борби, от които резултатът е много нерви, чувство за несправедливост и потъпкано достойнство, тъй като точно това се случва, когато държавата вместо да ти помага, те прави на „балама”.

Не мисля, че е останал български гражданин, които да не се е сблъскал с безумието на държавните институции в нашата мила родина. Ако има такъв, нека ме опровергае, готова съм да го изслушам!

Успех на всички, които продължават да се борят! АЗ НЕ МОГА ПОВЕЧЕ!".

И ако този пример е единичен, то той отлично илюстрира системата на усвояване на европарите в България. Система, която ОТКАЗВА. После да не се чудим как така сме загубили неусвоени пари (както в момента има риск да се случи близо половин милиард лева по Програмата за развитие на селата) и защо все повече българи търсят реализация зад граница.

Защото след няколко възклицания "АЗ НЕ МОГА ПОВЕЧЕ!", често пътищата са само два. Както в онази приказка за изходите от кризата...

М. Дачева, Expert.bg

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички