Банка намери инвеститор за ОЦК-Кърджали


Банка намери инвеститор за ОЦК-Кърджали
Снимка:

7074

Банката, най-голям кредитор на ОЦК- Кърджали, намери нов инвеститор за предприятието, съобщи Би Ти Ви.

Не става въпрос за полската компания „Силезия”, за която говореше преди дни икономическият министър Делян Добрев. Името на новия инвеститор обаче ще бъде оповестено в рамките на две седмици. Това съобщи лично изпълнителният директор на финансовата институция, който се срещна с представители на заводските организации на синдиката "Защита" и КТ "Подкрепа" в Кърджали.

От КНСБ не са били поканени на разговорите. Според участници в срещата, тя е била предизвикана от писмото на "Защита" до ръководството на основния кредитор на ОЦК. В него банката се упреква в намерения да затвори комбината заради невъзможността на собственика му Валентин Захариев да се справи с огромните си задължения.

Директорът на банката обаче увери днес, че не се желае закриването на завода. „Има нов инвеститор, когото банката е готова да финансира. Той ще пристигне до 2 седмици в Кърджали. Финансовата институция не желае заводът да бъде закрит и над 400 работници да останат на улицата. Банката иска да си върне парите от кредита, даден на Захариев и заради това запорира ипотекираните имущества”, посочи след срещата областният координатор на "Защита" инж. Стефан Атанасов.

На разговорите с банкера е станало ясно още, че управляваната от него институция няма да направи личните потребителски кредити на металурзите изискуеми, а ще ги разсрочи до момента, в който те започнат да получават заплати. Това потвърди и министър Делян Добрев.

В понеделник над 400 работници от ОЦК планират да изискат от счетоводството извлечения за дължимите им заплати за последните 4 месеца. След това в Районния съд в Кърджали ще внесат заявления за издаване на изпълнителни листове - заповеди за принудително изпълнение на парични задължения от страна на Валентин Захариев.

Редактор: Мая Боева

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички