Барозу пред Плевнелиев: Младежката безработица е основна грижа


Барозу пред Плевнелиев: Младежката безработица е основна грижа
Снимка:

386

Младежката безработица като основен проблем за Общността и в частност България, отличи председателят на Европейската комисия  Жозе Мануел Барозу по време на срещата си с българския президент Росен Плевнелиев на 26 януари.

Това е първото посещение на Плевнелиев в Брюксел като държавен глава, пише порталът EurActiv.

Барозу очерта инициативите за борба с младежката безработица като приоритет. Въпросът ще бъде обект на дискусия на срещата на върха на ЕС в понеделник, посветена на стимулирането на растежа и заетостта.

Барозу изрази особена загрижен от ситуацията с младежката безработица в Съюза, като отбеляза, че е достигнала критично ниво. Осезаем е проблемът и в България, където нейният процент достига 26%, добави той.

Има и по-зле от нас. Младежката безработица възлиза на 30% в Ирландия, 43% в Гърция и 45% в Испания, посочи Барозу.

Испанският премиер Мариано Рахой наскоро предложи неизползваните средства от бюджета на ЕС да отидат за стимулиране на борбата с младежката безработица и спечели подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Барозу изрази надежда на срещата на върха евролидерите да подкрепят неговото предложение за формиране на специални екипи, които да разработват програми за работа за младите хора.

Според него има необходимост от преразглеждане на използването на структурните фондове, предназначени за регионално развитие.

Наливането на неизползваните средства в растеж и работни места може да бъде управлявано от Комисията, в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Идеята вероятно ще бъде обсъдена на срещата на върха в понеделник.

Запитан от EurActiv, дали това не е загуба на суверенитет, Барозу отговори, че е за трябва да "споделяме нашите задължения, когато преследваме общи цели".

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички