Бизнесът не търси просто дипломи, а хора с умения и идеи


Бизнесът не търси просто дипломи, а хора с умения и идеи
Снимка:

538

"Спасението на давещите се е дело на самите давещи се".

С тази популярна сентенция на Илф и Петров председателят на УС на БСК Сашо Дончев обобщи проблема „младежка заетост/безработица“, по време на дискусионен форум в понеделник, 14 май.

Дончев призова младите хора сами да изберат пътя си на реализация и да полагат целенасочени и непрекъснати усилия за самоусъвършенстване, за получаване на знания, умения и компетенции, които покриват очакванията на работодателите.

Изпълнителния председател на БСК Божидар Данев обясни, че работодателите ценят не просто дипломите, а личностните качества и компетенции, желанието за развитие, хората с идеи и с визия за бъдещето.

Дипломата е само входен билет, който обаче не е достатъчен – необходимо е да докажете проактивност и нагласи за развитие, обясни Мария Шишкова (БФБЛ).

Подобна позиция изрази и Ираван Хира („Хюлет Пакард“), който изтъкна, че компанията му търси основно млади хора с висока квалификация и умения.

Търсим не вашите дипломи, а вашият дух, желанието ви за развитие, предприемчивостта ви, категоричен бе Хира. Той отбеляза, че най-проспериращи в момента са компаниите, които разчитат на интелектуалния продукт, т.е. на човешкия капитал.

Изпълнителният председател на БСК бе категоричен, че държавна субсидия трябва да получават и частните учебни заведения на принципа „Парите трябва да следват студента/ученика“.

Важна е не собствеността, а продуктът, който създават съответните средни, професионални и висши училища, смята Божидар Данев.

Освен това, за целите на прогнозирането необходимо е да бъдат изградени електронни регистри за образователната и квалификационно-възрастова структура на населението, заяви изпълнителният председател на БСК.

 Ако направим кратък преглед на развитието през последните 20 години, ще видим, че в икономиката се ликвидират постепенно всички развойни и наукоемки дейности, което пречи на възпроизводството на човешкия ресурс. Следователно, една от задачите на държавата е да създава условия да не се изнасят тези дейности от страната ни и да се развиват те, за да има среда, в която да се възпроизвежда качественият човешки ресурс. Уроците на историята обаче, като че ли са далеч от съзнанието на политиците, каза още Божидар Данев. 

Държавата е отделила над 30 млн. лв. по Програмата за заетост и до момента в нея са се включили 2 000 студенти, като съществува възможност за ангажиране на още 6 500 млади хора. По данни от проведената досега програма близо 50% от стажантите в различните компании се назначават на постоянен трудов договор, а останалите 50% значително повишават своя опит и образованост, сподели министър Младенов при откриването на форума.

В инициативата ще могат да се включат 54 000 ученици и 75 000 студенти, за тяхното обучение ще бъдат отделени 90 млн. лв. Засега активно в програмата са участвали 11 000 ученици и студенти. Освен за работната заетост, правителството е отделило и 6 млн. лв. за актуализиране на учебните планове.

Според Драгомир Стойнев (НС) младежката заетост е проблем за националната ни сигурност, тъй като бъдещето на България е поставено под съмнение.

Това не е поредният пожар, който трябва да бъде загасен – това е бомба със закъснител, която ще избухне след 15-20 години, обобщи Стойнев.

Според него, необходимо е въвеждането на мерки, насърчаващи работодателите да наемат стажанти и да разкриват нови работни места за млади, новозавършващи образованието си хора.

За повече практически занятия по време на академичното обучение призова и Явор Дренски („Токуда“). Според него, необходимо е държавата да въведе стимули за студенти, решили да специализират в непривлекателни специалности, като например патоанатомия, онкология, анестезиология и др., тъй като вече има остър недостиг на такива специалисти.

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички