Бизнесът в България брои между 1 и 6 заплати на уволнен служител


Бизнесът в България брои между 1 и 6 заплати на уволнен служител
Снимка:

684

В България разходите за работодателя при уволнение (като обезщетение , представляващо определен брой месечни заплати) са много по-ниски от тези в Западна Европа.

Това показва проучване на европейската мрежа от правни офиси на Делойт сред 25 държави, относно режима и практическите аспекти на уволнението в Европа (International Dismissal Survey).

Сходни на харчовете в нашата страна са разходите в Унгария, Румъния и Словения.

Проучването разкрива наличието както на прилики, така и на съществени разлики в законодателствата на европейските държави. Българското законодателство стои по-близо до правната уредба в държавите от Централна и Източна Европа, където работодателите са обвързани от повече и по-формални правила, за разлика от по-свободния режим в западноевропейските държави.

Най-често при уволнение в нашата страна работодателят заплаща между 1 и 6 работни заплати, коментира Стамен Янев, старши мениджър Правни услуги в Делойт България.

По показател „разходи“ страната ни се доближава до държавите от Централна и Източна Европа, където освобождаването на служител струва около 2.5 пъти по-малко в сравнение със Западна Европа. Това, разбира се, може да бъде обяснено с разликата в икономическото развитие в тези региони и преживените трансформации в последните две десетилетия.“

Според проучването "най-скъпите" държави са Италия (повече от 30 заплати), Белгия (до около 25 заплати), Испания (до около 20 заплати), Норвегия (до около 12 заплати).

България, подобно на Чехия и Словакия, прилага много стриктен подход по отношение на мотивирането на уволнението. Работодателят е обвързан от точно регламентирани в Кодекса на труда основания за уволнение. Този подход се отличава съществено от законодателните решения в повечето държави, участващи в проучването. Въпреки че във всички европейски държави работодателите са задължени да мотивират уволнението (с някои особености в Белгия), подходът най-често е чрез общо очертаване на основанията за това.

Според Екатерина Сулева, мениджър Правни услуги в Делойт, е интересно да се разгледат правилата в Белгия, които предоставят една гъвкавост за бизнеса чрез възможността за уволнение без посочване на основание за това, както и без изискване за спазване на формални процедури.

В България предизвестието за прекратяване е задължителен реквизит на трудовия договор и е еднакво за работодателя и за работника/служителя. То се уговаря между страните в законово определените граници от 30 дни до 3 месеца (с изключение на срочните трудови договори, при които е фиксирано на 3 месеца или до края на срочния договор). Проучването показва, че тази продължителност е в границите на средното за Европа.

Екатерина Сулева отбелязва една съществена разлика между българското законодателство и това в повечето европейски държави, в които продължителността на трудовото правоотношение се отчита като фактор при определянето на срока на предизвестието за уволнение.

Българското законодателство предвижда защитни правила по отношение на определени категории работници и служители. Най-сериозна защита получават бременните служителки (които могат да бъдат уволнени само на определени основания) и служителите в отпуск поради бременност, раждане и осиновяване (които могат да бъдат уволнени само поради закриване на предприятието).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички