„Блумбърг”: Неясната продажба на „Доверие” вреди на бизнеса


„Блумбърг”: Неясната продажба на „Доверие” вреди на бизнеса
Снимка:

764

Председателят на най-голямата пенсионна компания в България – ПОК „Доверие”, твърди, че дружеството е пострадало от неяснотите около продажбата му на United Capital, пише „Блумбърг”. Британската компания ще закупи 92% от „Доверие”.

Предишният собственик „Виена иншурънс груп” приключи преговорите с United Capital на 15 юли, като обаче не бе обявена цената на закупуването и други детайли около сделката. Говорителка на българската Комисия за финансов надзор съобщи, че никакви документи не да получени, за да бъде дадено одобрение за сделката.

„Не сме се срещали с представители на купувачите все още. Не знаем кой стои зад тях. Информацията ни идва изцяло от медиите, има и много спекулации, които тревожат клиентите ни”, заявява за „Блумбърг” председателят на „Доверие” Даниела Петкова.

Ръководството на фонда подаде оставка на 12 юли заради липсата на публичност около продажбата. То обаче ще продължи да управлява, докато не бъде назначено ново. Според Петкова много клиенти вече са се преориентирали към други пенсионни компании. Стойността на 92-процентовия дял на „Доверие” се изчислява на 150 млн.евро.

Смяната на собствеността на дружеството се случва на фона на политическа криза в България. Правителството се опитва да увеличи публичното доверие, а гласоподавателите стават все по-незадоволени от това, което виждат като корумпирано управление в най-бедната страна в ЕС.

United Capital има участие в редица застрахователни и индустриални компании, фирми за недвижими имоти, банки в ЕС, САЩ и Русия. Според различни данни един от основните инвеститори в британската компания е Invest Bank Russia.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички