Бобева: Внасям 100 мерки за намаляване на административната тежест


Бобева: Внасям 100 мерки за намаляване на административната тежест
Снимка:

1348

За стоте дни на правителството бяха извършени сериозни структури промени. Утре ще внеса още 100 мерки в Министерски съвет за намаляване на административната тежест. Те са подготвени от областните управители съвместно с общините и министерствата. Това заяви пред БНР вицепремиерът с ресор икономическо развитие Даниела Бобева, предаде БГНЕС.

По думите й мерките са важен резултат от това, че „и правителството, и общините, и областните управители смятат, че е необходимо да се намали административната тежест, да се облекчат гражданите и бизнеса”.

По повод твърдението на ГЕРБ, че ще поиска вот на недоверие към правителството  Бобева заяви: „Нормална практика е, когато на една от представените политически сили не им харесва това, което прави правителството, да внасят вот”. Според нея това е възможност за правителството да защити това, което е свършило.  

За данъка по лихвите от депозитите, вицепремиерът коментира, че в първите дни като започнала работа като вицепремиер е имала разговори с Орешарски за финансовата област. "Един от въпросите беше ще махнем ли този данък. За мен е важно да се насърчат гражданите и не само те, но и фирмите да депозират спестяванията си във финансовата система, което ще даде импулс за финансовото посредничество. Всеки приход в бюджета би трябвало да се брани, за да осигурим балансираност на финансите на държавата", каза вицепремиерът.

МФ също е в моя ресор и смятам, че наистина трябва да браним приходната част на бюджета. Основен акцент е пари срещу реформи, не просто пари ей така. Пари ще се дават там, където има реформи, категорична е Бобева.

Тя заяви, че има огромни трудности в областта на електронното управление. "Над 200 млн. са похарчени за това. В момента правим общ преглед на това какви услуги са електронизирани. Като цяло съм разочарована от този сектор и възможностите бързо да напреднем. Предвидили сме по ОП за следващия период също сериозна сума. Много е трудно, по-трудно е отколкото си представях", заяви Бобева и добави, че там се харчат пари без сериозни резултати до момента. Като цяло това е една от трудните реформи, другата трудност е реформата в администрацията. Установих, че от 2000 г. насам дори и преди това, от 1998 година насам програмите за административната реформа си приличат и почти всичките са еднакви. Урокът, който трябва да извлечем е, че ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса. Администрацията се беше откъснала от реалните проблеми в обществото, назова проблема Бобева.

Попитана за новите назначения в администрацията и на други места, Бобева каза, че "политическа чистка" едва ли е подходяща терминология. "Няма съвършени хора. Да, има смени. Аз гледам директорите. В рамките на преди две седмици само 25 директори във всички министерства са сменени, за същия период при ГЕРБ имаше 55 смени, доколкото си спомням", уточни Бобева.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички