Брюксел проверява как облагат имигрантите


Брюксел проверява как облагат имигрантите
Снимка:

526

Европейската комисия стартира целева инициатива за осъществяване на контрол на данъчните разпоредби на държавите членки, което да гарантира, че те не дискриминират трансграничните работници, съобщава Рапид.

Мобилността на работната ръка се смята за един от ключовите фактори за увеличаване на икономическия растеж и трудовата заетост в Европа.

Данъчните пречки обаче все още са основно препятствие за гражданите, които търсят работа в друга държава членка.

Ето защо през 2012 година Комисията ще извърши цялостна оценка на националните преки данъци, за да установи дали те не поставят в неравностойно и неизгодно положение работниците, които живеят в една, а работят в друга държава членка.

В случай, че констатира дискриминация или нарушаване на основните свободи на ЕС, Комисията ще алармира националните власти и ще настоява за въвеждане на необходимите изменения. Ако нередностите не бъдат отстранени, тя ще започне срещу съответните държави членки производства за установяване на неизпълнение на задължения.

Алгирдас Шемета, комисар по данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите, заяви: „Правилата на ЕС са ясни: в рамките на единния пазар всички граждани на ЕС трябва да бъдат третирани равнопоставено. Дискриминация не може да има и правото на работниците на свободно движение не може да се нарушава. Повечето държави членки съблюдават тези основополагащи принципи. Твърдо съм решен да предприема необходимите мерки, за да се гарантира, че те са залегнали в данъчните разпоредби във всички държави членки."

Тъй като данъчните пречки продължават да спъват трансграничната мобилност, Комисията работи на много фронтове за тяхното премахване. Израз на нейната загриженост са например предложенията, насочени към избягване на двойното данъчно облагане и към укрепване на закрилата на командированите работници.

В рамките на най-новата си инициатива Комисията ще извърши контрол:

• дали гражданите, заработващи по-голяма част от доходите си в друга държава членка, се облагат с по-високи данъци в сравнение с нейните граждани. В тази връзка Комисията ще провери дали те като непостоянно пребиваващи лица могат да се ползват от всички лични и семейни данъчни облекчения, които се предоставят на постоянно пребиваващите.

• дали при прилагането на данъчни ставки и при зачитането на правото на приспадане на разходи държавата членка прави разграничение между собствените си граждани и гражданите на други държави членки, които понякога работят на нейна територия.

Комисията ще проследи условията не само за заетите лица и за членовете на семейства, които са заети лица, но получават значително по-ниски доходи, но също така и за самостоятелно заетите лица и пенсионерите.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички