БСК атакува идеята работници да искат фалит на фирми


БСК атакува идеята работници да искат фалит на фирми
Снимка:

582

Против идеята на социалното министерство работници да искат откриване на производство по несъстоятелност на своите работодатели при забавени заплати, с оглед защита правата и интересите си, се обявиха от БСК.

Според настоящите закони производството по несъстоятелност се открива след подадена молба от длъжник, ликвидатор, кредитор или по искане на данъчните.

С изменения в Търговския закон, държавата предвижда да предостави това правомощие и на ощетени работници.

Промените предвиждат също така нова поредност за удовлетворяване на вземанията на кредиторите. Работниците застават на първо място в списъка на кредиторите, наред с държавата.

Неизплащането или забавянето на трудовите възнаграждения на работниците и служители в повечето случаи се дължи на невиновно поведение на работодателя, а на обективни причини, често независещи от него,  посочват от работодателската организация.

Като такива причини са посочени: невъзстановен данъчен кредит по ДДС, запориране на сметки от данъчната администрация като обезпечение в хода на данъчни проверки, без издаден акт, оспорен и отпаднал при последващо решение на съда, забавени плащания по линия на продажбите и т.н.

Подобен вид предложения за законодателни промени от такъв характер следва да бъдат предшествани от прецизна и задълбочена оценка на тяхното цялостно въздействие върху икономиката и пазара на труда, препоръчва БСК.

Подобна промяна ще се отрази на заетостта и възможностите за запазване и разширяване на работни места, особено в условията на продължаваща икономическа криза и намаляваща заетост, категорични са от там.

Отреждането на първо място на работниците в списъка на кредиторите при несъстоятелност преди обезпечените вземания обезсмисля правните институти на залога, ипотеката, запора и възбраната, като инструменти, осигуряващи сигурността на търговския оборот и кредитирането, се посочва още в становището на Камарата.

Липсата на правна сигурност, на предвидимост в търговските отношения, както и блокирането на кредитната дейност на банките ще има изключително негативни последици за икономиката, в това число и за трудовата заетост, заключват от БСК.

Предложението не допринася съществено и за реално събиране от работниците на дължимите им възнаграждения

Производството по несъстоятелност е изключително сложна и бавна процедура, която не би могла да бъде водена от работник без адвокатска защита, а това означава и допълнителни разходи в продължителен период от време.

Синдикатите: Промените ще защитят работниците и ще превъзпитат частниците

Всеки един продавач на пирони, на обувки за работещите в Мадан търговец, например, може да поиска процедура по несъстоятелност от съда, а работникът, който продава труда си, защото това също е сделка, не може да поиска обявяване на несъстоятелност, коментира пред Би Ти Ви изпълнителният секретар на КНСБ Чавдар Христов.

Според синдикатите, гласените промени ще дисциплинират бизнеса.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички