БСК: Реалната безработица гони 20 на сто


БСК: Реалната безработица гони 20 на сто
Снимка:

386

Реалното ниво на безработицата е над 18% - 19%, а над 50% от младите хора са безработни.

Това заяви Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК), предаде БГНЕС.

По данни на БСК много над 30% от работните места се заемат от хора със свръхквалификация, които са много по-образовани и по-квалифицирани, отколкото се изисква за позицията, която заемат.

Бранков коментира за пореден път проблема с изтичането на добавена стойност от страната. Вчера ръководството на БСК е коментирало този проблем с ръководството на НАП. Тече ускорен процес на изтичане на добавена стойност чрез данъчните измами с ДДС и вътрешнообщностните доставки за ЕС.

Оказва се, че продукти могат да бъдат произведени във Франция, да се внасят в България и да струват по-евтино и влизайки на нашия пазар да отнемат от печалбата на българските производители, каза още той.

Бранков взе участие в конференция, организирана от КТ "Подкрепа" на тема: "Равно третиране и достоен труд за работещи мигранти чрез усъвършенстване на законодателството и правна закрила - предизвикателства за синдикатите в период на криза".

"Трябва да се търсят форми и начини България да не губи най-вече своя интелектуален потенциал, защото това е основата за нашата конкурентноспособност и успех за в бъдеще", заяви в началото на конференцията лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

В тази връзка той разказа, че преди три дни е говорил с директорката на гимназията по немски език, която му е обяснила, че 90% от завършващите търсят форма и начин да учат и да се реализират в Германия.

"Нещата с липсата на кадри са драматични и от една страна не мога да се сърдя на моите сънародници, които напускат страната в търсене на по-добър живот. Но от друга страна, не мога да не бия камбаната, защото всичко това се отразява върху възможността на държавата да се развива пълноценно", каза още той.

Тренчев отбеляза, че много от българите, които работят извън страната се съгласяват да приемат всякакви условия, само и само да не изгубят работата си. Именно за това той препоръчва сънародниците ни зад граница да станат членове на местните синдикални организации, които могат да защитават техните права и да им помагат при нужда.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички