БСК се обяви против администрирането на минималния осигурителен доход


БСК се обяви против администрирането на минималния осигурителен доход
Снимка:

359

Българската стопанска камара е категорично против административното определяне на минималните осигурителни доходи.

Това заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, предаде БГНЕС.

От стопанската камара призовават социалното министерство да се въздържи от налагане по административен път на минималните осигурителни прагове в сектори, в които не е постигната договореност.

Към момента е ясно, че по 44 икономически дейности са постигнати споразумения за това дали ще има ръст на минималните осигурителни доходи за 2013 година.

Преговорите продължават и днес, като се очаква по голяма част от секторите да има подписани споразумения. БСК са "за" пълна свобода при колективното трудово договаряне, но не и за административно налагане на увеличение на осигурителните прагове.

Ако административно се наложи увеличение, от БСК прогнозират ново съкращаване на работните места, като това важи особено за предприятията в лошо икономическо положение.

Освен това, според БСК, има и сектори, в които има договорено увеличение на минималните осигурителни доходи, което няма да може да бъде постигнато. Подобна е ситуацията с шивашката и трикотажната промишленост, където беше вече подписано споразумение за 15 % увеличение. Ръстът там може да бъде консумиран безболезнено само в 5-6 по-големи предприятия, където средният осигурителен доход е по-висок от минималния осигурителен доход. Но навсякъде другаде, където заплащането е по-ниско, можем да очакваме не поемане на нови поръчки и съкращаване на персонал, обясни Бранков.

Първият основен проблем на българската икономика е проблемът със спада на заетостта, подчерта Бранков.

По данни на НСИ за ситуацията към края на месец май е налице постоянен спад на осигурените лица на пълна заетост. Към края на май те са малко над 1,8 милиона души, а преди старта на кризата тези хора бяха над 2,4 милиона. Реалната безработица надвишава 18% и така на практика почти всеки пети гражданин от икономическо активното население е без работа, отбеляза Бранков.

"За разлика от предишни години, тази година имаме неприятно съчетаване на намаляващи продажби, намаляване на брутната добавена стойност. Този спад е на фона на спад на заетостта и е съчетан с рязък скок на основните енергийни източници и продукти. Ръстът на БВП се дължи на статистически корекции", коментира Бранков.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички