България е против квотата за ръководни позиции за жени


България е против квотата за ръководни позиции за жени
Снимка:

524

Девет страни членки на ЕС, сред които и България обединиха сили, за да попречат на действията на ЕС да установи квота от 40% за женско присъствие в ръководствата на компаниите, предава АФП.

Ние не подкрепяме приемането на правно обвързващите разпоредби за жените в управителните съвети на компаниите на европейски равнище, гласи част от писмо, изпратени от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и неговия заместник Вивиан Рединг, която прокара предложението.

Проблемът е, че има твърде малко жени в тези страни. "Трябва да се положат усилия за насърчаване на жените, но е необходимо това да се превърне в национален подход", се заявява в обръщението към Барозу.

Сред страните-противници на квотата, са България, Чехия, Латвия, Естония, Литва, Унгария, Малта, Холандия и Великобритания.

Те вероятно имат достатъчно гласове, за да блокират предложението, когато бъде подложено на гласуване в ЕС.

Предложението на еврокомисаря по правосъдието и вътрешния ред Вивиан Рединг за по-голямо представителство на жените в бордовете на компаниите беше прието със смесени реакции, като държавите членки подкрепиха целта, но изразиха резерви относно установяването на фиксирани квоти.

Въпросът отново беше подложен на дискусии, когато Европейският парламент блокира номинацията на Ив Мерш от Люксембург в Изпълнителния борд на Европейската централна банка, в който влизат само мъже, и поиска от правителствата да издигнат жени кандидати.

Миналата година Рединг призова компаниите да поемат ангажимент до март 2012 г., че жените ще имат 30% от местата в управителните органи до 2015 г. и 40% от 2020 г. В проекта на директивата се посочваше, че настоящото "непълноценно използване на уменията на високо квалифицирани жени представлява за ЕС загуба на потенциал за икономически растеж".

 

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички