България изпреварва Гърция като по-малко корумпирана държава


България изпреварва Гърция като по-малко корумпирана държава
Снимка:

597

България се намира на 75-то място в новото издание на класацията на "Прозрачност без граници" за най-малко корумпираните държави в света. В списъка влизат 176 държави.

Неправителствената организация изготвя индекс за възприятие на корупцията, в който най-много точки получават страните, в които усещането за корупция е най-малко, а най-малко точки се дават на най-корумпираните.

В поредното издание на класацията страната ни е получила 41 точки от възможни 100. След нас, на 94 място, е Гърция, която е и най-зле представилата се страна-членка на ЕС. Сърбия също е зад нас и се класира под номер 80. Румъния обаче ни изпреварва - северните ни съседи са на 66 място. Пред нас е и Македония, на 69 място.

Имената на най-корумпираните държави не са изненада - Афганистан, Северна Корея и Сомалия. Най-некорумпирани са Дания, Финландия и Нова Зеландия. Те са оценени с 90 точки, защото в тях има добър достъп до информация и правила, определящи поведението на държавните служители.

Миналата година растящото обществено възмущение от корумпирани правителства принуди няколко лидери да се оттеглят от властта, но след като шумът утихна, стана ясно, че в много страни все още са много високи нивата на подкупност, злоупотреба с власт и тайни сделки. Корупцията продължава да оказва в цял свят разрушително въздействие на обществото, се казва още в доклада.

В класацията на "Прозрачност без граници" две трети от страните, обхванати от проучването, са с индекси под 50 точки. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, казват неправителствените експерти.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички