Българският работник - плашило за Острова


Българският работник - плашило за Острова
Снимка:

595

На Острова няма място за българския работник. С остро становище по темата излезе британският евродепутат Годфри Блум в изданието „Пъблик сървис Юръп”.

Ако Лондон не попречи на румънските и българските граждани да получат свободен достъп до британската територия, през 2014 година Великобритания ще се сблъска с безпрецедентна вълна от престъпления, предупреждава той.

Без значение кой ще бъде избран да ръководи полицейските ни сили на 15 ноември, Великобритания ще бъде неспособна да спре приливната вълна от имигранти, тъй като ръцете на правителството са вързани и то не може да спре премахването на ограниченията през 2014 година, без да скъса споразуменията, подписани с България и Румъния, когато двете страни влязоха в ЕС през 2007 година.

Правителството се страхува да прогнозира колко българи и румънци ще се преместят във Великобритания, тъй като през 2004 година Лондон подцени твърде много броя на имигрантите от Източна Европа.

Финансираната от ЕС българската администрация е изцяло корумпирана. Ако на върховете започне гниене, то се просмуква и надолу, към цялото общество, а ние не искаме този феномен да се пренесе тук, отбелязва Блум, подчертавайки, че България е най-бедната страна от ЕС, и допълвайки, че заедно с Румъния, гражданите в двете страни наброяват близо 30 милиона души.

Ако само 5% от тези хора дойдат във Великобритания, това означава нов пазар на труда от 1,5 милиона търсещи работа хора, пише още депутатът.

„Когато имаме 1 милион млади безработни и обща безработица от 8,4%, това прави 1,5 милиона търсещи работа и социални помощи хора. Не можем да си позволим да плащаме повече помощи, не можем да си позволим още безработни британци, не можем да си позволим осигуряването на допълнителни жилища и претоварването на инфраструктурата, не можем да си позволим бум на престъпленията. Вътрешният министър Тереза Мей трябва да се справи с тази ситуация бързо, като скъса споразумението, подписано от лейбъристите, за да защитим границите и гражданите си”, призовава още Блум.

Изявлението на Годфри бързо получи критика в българското пространство. Репликира го евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Илияна Йотова.

Съгласно договора за присъединяване на Република България към ЕС, пазарът на работна ръка трябва да бъде отворен от всички страни членки до края на 2013 година. Великобритания също е подкрепила членството на България в ЕС и респективно тази клауза. До този момент не е изпратена друга официална позиция, отбелязва Йотова в коментар, изпратен до медиите.

"В качеството си на "съвестен" евродепутат, Годфри Блум, би трябвало да познава конкретни цифри и данни, които говорят, че няма засилен поток от български имигранти, търсещи работно място във Великобритания. Нещо повече, има търсене на висококвалифицирани специалисти, които са предпочитани от британските фирми и учреждения. Що се отнася до внушенията за престъпна дейност от страна на български граждани, искам да припомня нередките хулигански изяви на британски граждани, които идват в страната за алкохолен туризъм", пише Илияна Йотова.

"Бих искала да припомня на Годфри Блум, делото на бармана Мартин Георгиев, който през 2005 беше пребит с камък в главата (и впоследствие остава инвалид) от младия фен на Ливърпул, Майкъл Шийлдс. Шийлдс беше осъден от българския независим съд. Този казус беше предмет на разискване и в Европейския парламент", пише в писмото.

По думите на Илияна Йотова - Годфри Блум е известен със своите антиевропейски изказвания.

"Когато един човек не приема ценностите, заложени в създаването на ЕС, няма място в Европейския парламент", заключава тя.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички