Да падне прагът за детски помощи предлага партията на Кунева


Да падне прагът за детски помощи предлага партията на Кунева
Снимка:

728

Да се премахне прагът за получаване на месечни помощи за деца и всички български семейства или самотни майки с по-високи доходи да получават не социални помощи, а месечни надбавки за отглеждане на дете при опростена процедура за кандидатстване.

 Това предлагат експертите по социална политика на “Движение България на гражданите“.

Годишно, чрез месечни помощи от 35 лева за дете, на семейства с доходи под 350 лева на човек, се дават около 350 млн. лева. Тези пари се получават от приблизително 867 хил. деца.

При 1 352 857 деца, според последното преброяване, е ясно, че за около половин милион българчета няма данни в семейства с колко над 350 лева месечно на човек живеят, нито колко от децата живеят при по-добри условия. Затова експертите на движението изчисляват, че е добре да се премине към месечни надбавки, което би струвало около 150 млн. лева годишно.

Сумата може да се набави от пренасочване на 2/3 от бюджета за подслушване или 100 млн. лева, плюс 25 млн. лева пренасочен ресурс от субсидиите на политическите партии, както и от спестяване на средства от премахване на привилегиите на политици, министерства и ведомства, в това число на Народното събрание.

“Движение България на гражданите“ предлага и създаването на „Златен фонд за бъдещото поколение” за нисколихвено кредитиране на млади семейства за отглеждане на деца и тяхното образоване, който да бъде захранван със средства от приватизация, по подобие на „Сребърния фонд”, или с бюджетни средства, когато икономическата конюнктура тръгне към стабилен растеж.

Според експертите е редно парите, които се получават през втората година от раждането на детето, да бъдат обвързани с минималната работна заплата, да се индексират месечните надбавки за деца според инфлацията, по подобие на индексациите на пенсиите, които това правителство премахна, а майките студентки да получават не еднократни помощи за раждане на дете, а всеки месец по две минимални работни заплати за редовно обучение и една минимална работна заплата за задочно обучение. Към момента еднократна помощ от 2800 лева за раждане на дете от майка-студентка получават около 2000 майки.

Сред другите предложения на движението е „Парите следват детето” да замени досегашния модел за издръжка в ясли, детски градини и училища. Така родителите ще могат да избират и ще се създаде конкуренция между държавния и частния сектор в образованието.

“Движение България на гражданите“ ще се бори с проблема на недостигащите места в забавачките в големите градове чрез социалното предприемачество, което да даде възможност НПО и стопански субекти да участват, през грантови схеми, в строежа на детски ясли, градини и училища. Експертите на движението изнесоха данни, че за първите 6 месеца на 2012 г. са усвоени нула лева по програма „Демографско развитие на населението”, за която от парите на данъкоплатците са заделени 890 хил. лева.

В същото време за издръжката на персонала, обслужващ тази програма, са похарчени 22 хил. лева, което те определят като неадекватно управление, предвид факта, че само за три години демографската криза в България стопи с над 10 хиляди новородените деца, а в следващите 4 десетилетия младежите до 19 годишна възраст ще намалеят с 350 хиляди.

Позицията на “Движение България на гражданите“ е, че на фона на драматичната демографска картина, правителството ограничава възможностите за младите майки, замразява майчинските, не отпуска допълнителни средства за детски надбавки, не решава проблемите с местата в детските градини, демотивира младите хора, принуждавайки ги да търсят изход в емиграцията.

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички