Десет съвета за безработните


Десет съвета за безработните
Снимка:

463

Безработицата нараства, а което е още по-страшно – увеличава се броят на обезверените, които не смятат, че си заслужава да се регистрират в бюрата по труда, или да разпращат документите си на потенциални работодатели.

Какво да правите, ако отново няма отговор на вашия имейл? Ново изследване на специализирания уебсайт CareerBuilder.com, цитирано от списание Forbes, дава не един, а десет отговора на този въпрос.

1. Намерете си временна заетост

75% от анкетираните работодатели препоръчват този подход. Защо? Ключът е – така ще можеш да докажеш какво можеш и в крайна сметка шансовете ти да се добереш до постоянен трудов договор нарастват.

2. Запишете се на курсове

61% от специалистите по човешки ресурси съветват да използвате времето, докато сте без работа, за да подобрите квалификацията си. А има и допълнителен бонус: посещавайки уроците, разширявате контактите си – никога не се знае откъде може да изскочи заекът.

3. Станете доброволец

60% от работодателите казват, че доброволната работа повишава шансовете ви да се реализирате на пазара на труда. Така доказвате, че сте загрижени за околните, демонстрирате, че сте отговорен и че парите не са всичко за вас. Компаниите не търсят просто добри професионалисти – те се надяват да наемат хора с характер и етика.

4. Започнете собствен бизнес

29% от специалистите по човешки ресурси препоръчват този подход, макар че признават, че той изисква инвестиции на време и средства. Ако все пак можете да си го позволите – не се колебайте. В крайна сметка, може и да ви потръгне и да не ви се наложи да търсите друга работа.

5. Започнете професионален блог

11% от анкетираните смятат, че това е удачен начин да се представиш пред евентуалния си работодател и да докажеш, че си експерт в областта си.

6. Създавайте връзки

Ако документите ви не са безлично изпратени по имейла, а са връчени на отдела по човешки ресурси от техен колега от компанията, имате много по-голям шанс да бъдете забелязан. Не се колебайте да поискате помощ от приятели, роднини и познати.

7. Използвайте свободното си време за генериране на идеи

Може да е идея за маркетингова кампания, за нов начин да се вдигнат приходите, или да се съкратят разходите – така ще впечатлите бъдещия си работодател и ще докажете, че сте полезен

8. Следете развитието на пазара на труда

Позаинтересувайте се какви са средните заплати не само във вашата професионална сфера, но и в страната като цяло. Кои сектори най-усилено наемат персонал? Имате ли шансове да се преквалифицирате?

9. Използвайте ключови думи

Вероятно голяма част от деня ви отива в редактиране и разпращане на вашето CV. Работодателите обаче се затрупани от кандидати и може дори да не забележат документите ви в огромната купчина. Затова използвайте ключови думи, които да привлекат внимание, подчертайте най-важните пунктове от автобиографията си.

10. Не забравяйте телефона

Изпратили сте CV-то си, но няма отговор? Две трети от кандидатите за работа казват, че в този момент губят надежда. Не се отчайвате толкова лесно – позвънете, попитайте дали сте отхвърлен, и ако е така – защо.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички