Дянков: Догодина пенсиите скачат задължително


Дянков: Догодина пенсиите скачат задължително
Снимка:

370

За 2013 година определено ще има увеличение на всички пенсиите заради индексирането, което въвеждаме със закон. Допълнително от това, през есента може да има допълнително увеличение на пенсиите, ако ръстът на икономиката за тази година е по-голям от това, което сме заложили, което е около 1%.

Това каза пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

От 1 юли тази година със сигурност ще има увеличение на минималните пенсии.

Парите за индексиране са налице - от 136 лева на 146 лева.

Това не е обещание, а задължение в закона, отговори Дянков на обвиненията, че се опитва да "купи" пенсионерите предизборно.

Възможностите за догодина са две, обясни вицепремиерът.

Едната е по закон и предвижда от май или юни, всички пенсии да се вдигнат с индекс, който в миналото беше известен като "швейцарското правило".

За последните 2-3 години, заради кризата, този индекс не работеше, но от 2013 година автоматично всички пенсии ще се вдигнат, посочи Дянков и обясни изказването на Искра Фидосова от вчера по темата.

Освен това за 2013 година обсъждаме и в правителството, и в парламента възможност за допълнително увеличаване извън индексирането на пенсиите, съобщи финансовият министър.

Това обаче все още не е ясно кога може да стане, както и е твърде рано да се каже в какъв процент ще е – то зависи от параметрите на бюджета.

В последния месец-месец и половина позабравихме проблемите, защото в Гърция нещата се поуспокоиха. Но има голяма финансова несигурност, коментира още министърът на финансите.

Дълъг разговорът е защо Европа е все още в криза. В криза е, защото отне твърде много време на големите политици да разберат, че сме в криза и да решат нещо. Две години и половина се мотахме, докато в Европа отсякоха решения за т.нар. финансово златно правило, това трябваше да стане още 2009 година, заяви Симеон Дянков.

Според него, нито една държава в ЕС в момента няма балансиран бюджет. Всички са на дефицит, а България е четвърта с най-нисък дефицит, заяви той.


  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички