Дянков: Ще взимаме еврозаплати до 10-12 години


Дянков: Ще взимаме еврозаплати до 10-12 години
Снимка:

583

Най-малко след 10-12 години размерът на средната заплата у нас ще стигне този в напредналите европейски страни.

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков.

Това е така, защото десетилетия наред козирувахме пред СССР, докато други държави се развиваха, аргументира се министърът.

Дянков отново се обяви против всякакви допълнителни плащания над законово определените размери на пенсиите и заплатите.

Не е редно да се раздават пари, просто защото имаме излишък, заяви министърът и поясни, че коледни надбавки за възрастните хора ще има, само ако бюджетът го позволи. А това щяло да стане ясно около 27 декември.

Кога ще приемем еврото?

Приемането на единната валута зависи не само от това дали изпълняваме критериите, а доколко еврозоната се справя с икономическите проблеми. Ще минат поне още 2-3 години, преди да започне отново подем, отбеляза Дянков.

Мястото на България "несъмнено" е в единната валута, категоричен бе финансовият ни министър и в интервю пред в. "The Times", но отбеляза, че не бива да бързаме с присъединяването.

Министър Дянков обобщи, че понастоящем България не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната.

Предвид това, че валутният курс в България е фиксиран към еврото, страната ще се присъедини към единната валута в случай, че има напредък по механизми като Банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкуретноспособност, смята той.

България замрази кандидатурата си за присъединяване към еврозоната, но е възможно страната да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният блок реализира допълнителен напредък, обясни той.

България е обезпокоена от предложението на Франция за обща данъчна политика, отбеляза още министър Дянков и допълни, че е твърдо решен да защити режима на изключително ниски данъци в България.

Също така той подкрепи твърдия подход на Великобритания към преговорите за бюджета на ЕС и заяви: "Ако всяка страна се опитва да консолидира (публичните си финанси), ЕС също трябва да намери начини за консолидация".

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички