Доналд Тръмп премахва лотарията Зелена карта


Доналд Тръмп премахва лотарията Зелена карта
Снимка: Getty Images/Guliver

4129

Възможно е скоро спечелването на Зелена карта вече да не бъде лелеяният способ за емиграция в САЩ. Президентът на страната Доналд Тръмп предложи закон за намаляване наполовина на законната имиграция през следващите 10 години. Една от мерките е именно премахване на лотарията за Зелена карта.

Също така значително се ограничава възможността американски граждани да изтеглят при себе си членове на семейството си.

Съгласно новия закон имиграцията трябва да е базирана на умения, а не на случаен принцип. Предимство ще имат говорещите английски език и хората, които могат да издържат семействата си.

Повече от 1 милион души получават всяка година право за законен престой, съобщават световните агенции. Предложението е техният брой да бъде съкратен с 41% още в първата година на действие на новия закон и с 50% десет години по-късно.

Това намаление ще дойде основно чрез орязване на възможностите вече законно пребиваващите да изтеглят при себе си роднини. Броят на имигрантите, допускани на базата на професионалните си умения, ще остане почти непроменен на ниво от около 140 000 души годишно.

Поддръжниците на промяната казват, че страната е приела прекалено дълго е приемала хора почти без професионални умения и че американските семейства заслужават имиграционна система, която е по-честна спрямо данъкоплатците.

Мнозина обаче разкритикуваха мерките на Тръмп, като изтъкнаха, че чрез тях ще се намали достъпа на нискоквалифицирани работници до САЩ, а това ще навреди на икономиката на страната.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички