ЕП отново призова ЕС да отвори трудовите си пазари за българи


ЕП отново призова ЕС да отвори трудовите си пазари за българи
Снимка:

507

Държавите членки и Комисията трябва да работят по-усилено в посока прилагането на основните права на гражданите на ЕС, се казва в резолюция, приета от Парламента този четвъртък, съобщават от пресофиса на ЕП в София.

Това включва свободното придвижване на граждани и пребиваване в друга държава членка на ЕС (включително и неограничаване на правата на българи и румънци за работа в друга държава членка), както и възможностите за кандидатиране и гласуване за Европейски парламент и за местни избори.

Текстът на резолюцията подчертава повтарящите се проблеми в области като свободното движение на хора, признаването на професионални квалификации, свободен достъп до информация, антидискриминационни политики и избирателни права.

Свободно движение на български и румънски работници

Депутатите в Европейския парламент призоваха държавите членки да премахнат съществуващите правни и практически бариери пред свободното движение на граждани и да не въвеждат тежки и "необосновани" административни процедури.

Те се обърнаха и към Комисията с искане да направи оценка на политиките, свързани със свободното движение, в следващия доклад за гражданството на ЕС. Според резолюцията доброволна европейска професионална карта би могла да служи като инструмент за улесняване на мобилността сред европейските граждани и да осигури модел за "Европа на гражданите".

В този контекст, Европейският парламент призовава държавите членки на ЕС, които продължават да ограничават достъпа на български и румънски граждани до техните пазари на труда, да "преразгледат възможно най-скоро своите решения, като вземат предвид принципа на равенство, забраната за дискриминация, необоснования характер на тези решения и принципа на солидарност".

Девет държави решиха да запазят ограничителния режим за наемането на българи и румънци до 1 януари 2014 година, като единствено Италия го отмени.

Ограниченията за български работници останаха валидни във Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Малта, Холандия, Люксембург, Белгия и Австрия.

Малцинствени групи

Държавите в ЕС трябва да премахнат политиките и да анулират законите, които дискриминират пряко или косвено малцинствени групи въз основа на расова и етническа принадлежност (като например ромските общности), се казва в текста на резолюцията. В документа се призовават всички държави членки на ЕС да поемат обща отговорност за насърчаването и улесняването на интеграцията на ромските общности, давайки им същите права и задължения като на другите граждани на ЕС.

Членовете на ЕП също така напомнят, че масовото експулсиране представлява нарушение на Директивата за свободното движение и противоречи на основните ценности и принципи на Европейския съюз.

Хора с увреждания

Почти 80-те милиона души с увреждания в Европейския съюз продължават да бъдат изправени пред често непреодолими пречки при различни форми на упражняване на тяхното право на свободно движение. Европейският парламент призовава държавите членки да отстранят тези бариери и предлага създаването на програма от типа на "Еразъм" за лицата с увреждания.

Избирателни права

Членовете на Европейския парламент признават, че съществуват редица препятствия, които не позволяват на гражданите на ЕС да се ползват в пълна степен от избирателните си права, в случаите, когато пребивават в държава, различна от тяхната собствена. Държавите членки трябва да намерят по-добри решения за подобряване на правилата за провеждане на избори, се казва в текста на резолюцията, като се подчертава важността на по-прякото участие на гражданите посредством европейските политически партии за постигането на "повече" Европа и на по-истинска демокрация.

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички