ЕС засилва натиска над Острова да облекчи достъпа на емигранти


ЕС засилва натиска над Острова да облекчи достъпа на емигранти
Снимка:

562

Дни след като статистическите данни потвърдиха, че милиони британци все още са на социални помощи, европейският комисар по заетостта Ласло Андор призова страната да облекчи трудовите ограничения за източноевропейските граждани.

Той иска от Великобритания действия повече от 18 месеца преди да влезе в сила крайният срок за отпадане на забраната, ограничаваща достъпа на българи и румънци до британския трудов пазар, пише в. „Дейли експрес”.

Андор посочи необходимостта разрешителните за работа да отпаднат, защото „общото положително въздействие” от имигрантския поток вече е проличал в други страни.

Унгарският икономист направи скандалните си коментари в същата седмица, в която официалните данни за изминалата година показаха, че 166 хиляди британци са изгубили работата си. Броят съвпада с този на работещите във Великобритания чужденци.

В свой доклад от миналата седмица Андор критикува Великобритания и още осем европейски страни, които съвсем законно блокират достъпа на румънските и българските работници, които нямат разрешително за работа или не са самонаети лица.

Андор иска постепенно облекчаване на ограниченията, които трябва да бъдат премахнати на 31 декември 2013 година, с цел „пълното прилагане на европейските закони за свободното движение за българските и румънските работници”.

Безработицата в България е над 12%, докато във Великобритания тя е 8,3%.

Докато Румъния е с по-нисък процент на безработните, стандартът на живот и социалната система са на ниво, много по-ниско от това във Великобритания, пише още изданието, цитирано от Фокус.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички