Франция решава за трудовите бариери пред българи и румънци


Франция решава за трудовите бариери пред българи и румънци
Снимка:

1117

Френските министри ще обсъдят днес премахването на ограниченията за българските и румънските работници при търсенето на работа във Франция.

В следобедните часове няколко министри от френското правителство начело с премиера Жан-Марк Еро ще проведат среща с правозащитни организации в рамките на усилията за разрешаване на проблема с ромите във Франция, предаде АФП.

Разговорите ще бъдат съсредоточени върху начина за разрешаване на проблема, поставен от присъствието на близо 20 хиляди роми от други европейски страни, предимно Румъния и България, както и от несигурните условия на живот на това малцинство във Франция, които предизвикаха притеснението на ЕК.

Срещата ще се състои в напрегната атмосфера, след като заявената „твърдост” на вътрешния министър Манюел Валс за разбиването на ромските лагери срещна несъгласието на част от левицата и на правозащитните асоциации.

Асоциациите за защита на правата на ромите са единодушни, че за подобряване на положението на това малцинство във Франция, Париж трябва да отмени съществуващите ограничения, които им пречат да получат работа, както това е възможно за всеки френски гражданин, пише днес в. „Фигаро”.

Причина за това е частичното ограничение на достъпа до френския пазар на труда за гражданите на България и Румъния, откъдето идват повечето чуждестранни роми във Франция.

За да се предотврати масов приток на имигранти след влизането на двете страни в ЕС през 2007 година, за техните граждани бяха въведени „преходни разпоредби”, които все още действат в осем европейски страни. Във Франция българите и румънците могат да кандидатстват за работни места в едва 150 професии, в които е налице недостиг на персонал.

В резултат на бюрократичните спънки и такса, дължима на имиграционните служби и понякога стигаща до 50% от възнаграждението, нито един чуждестранен ром не заема длъжност в отворените за България и Румъния професии.

Така, за да успокои напрежението, породено от последните случаи на експулсиране на роми от Франция, френското правителство днес ще проведе среща, на която може да реши на премахне „преходните разпоредби” повече от година преди поставения от Брюксел краен срок.

Според ЕК вдигането на забраната едва ли ще предизвика вълна от имигранти във Франция, тъй като мерките така или иначе не са имали разубеждаващ ефект за желаещите да потърсят препитание в страната.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички