Германия - неустоимо привлекателна


Германия - неустоимо привлекателна
Снимка:

815

Времената, в които в Германия пристигаха предимно нискообразовани чужденци, вече отминаха. Днес в страната идват все повече висококвалифицирани кадри - лекари от Гърция или пък инженери от Испания, коментира "Дойче Веле".

Промяната е регистрирана и от статистиката: между 2005 и 2009 делът на новопристигналите с висше образование се е увеличил от 30 на 44 процента.

Най-голяма част от висшистите, идващи в Германия, са от държавите членки на Европейския съюз. Според изследователя на трудовия пазар Херберт Брюкер, водеща роля в това отношение играят инициативите на Брюксел, които целят облекчаване на признаването на дипломи извън националните граници. Много от високообразованите имигранти пък са студенти, които след приключването на следването си в Германия остават в страната и си намират работа по специалността.

И сервитьорите са висшисти

Но дори и по-нискоквалифицираните - като тези, които работят в строителството, ресторантьорството или селското стопанство, не са непременно по-слабо образовани. "Вероятно много от тези хора работят под квалификацията си", предполага Брюкер. Специалистът по проблемите на миграцията Лудгер Прис от университета в Бохум формулира нещата по-ясно: "Нашата система за признаване на професионалната квалификация винаги е била тромава - в това отношение има нужда от сериозни промени". Все пак от април 2012 мигрантите в Германия имат право да поискат документът за придобитата от тях професионална квалификация в родината да бъде проверен в рамките на три месеца.

Херберт Брюкер прогнозира, че Германия ще стане още по-силен магнит за чужденците и най-късно от 2014 нататък ще привлича особено силно хората от България и Румъния - двете най-нови членки на Европейския съюз. Все пак тогава страната ще отвори напълно трудовия си пазар за тях. Всъщност мнозина германци се опасяват, че новопристигащите чужденци могат да натежат на германската социална система, например ако са безработни. Изследванията обаче сочат, че досега почти всички са успели да си намерят работа.

Не всички имат късмет

Докато обаче за някои вратите на германския трудов пазар са широко отворени, за други шансът да се установят в Германия става все по-малък. "Все по-малко бежанци от т.нар. "трети страни" успяват да стигнат до Германия", казва Лудгер Прис. Той обяснява това с правилото, важащо за "третите страни", според което бежанците могат да кандидатстват за убежище в тази държава, през която са се добрали до Общността. А в повечето случаи това са Гърция, Испания или Италия.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички