Германия започва лов на квалифицирани кадри


Германия започва лов на квалифицирани кадри
Снимка:

874

Германия съобщи, че пуска два сайта, предназначени да информират и да привличат в страната квалифицирана работна ръка, която е много нужна на страната, превърнала се в двигател на европейската икономика, предаде АФП.

По инициатива на министерствата на труда и на икономиката и на Агенцията по заетостта, са създадени сайт, насочен към квалифицираната работна ръка в Германия (www.fachkraefte-offensive.de), и сайт, насочен към чужденците (www.make-it-in-germany.com).

Първият цели да създаде връзка между германските работници и компаниите в сектори, в които търсенето е силно (информационни технологии, телекоми, медицина).

Вторият, който има германска и английска версия, хвали качеството на живот в Германия и улеснява търсенето на работни места и установяването на чужденци.

В страна с ускорено застаряване на населението и ниска безработица (6,7% през май) правителството превърна наемането на квалифицирани служители в един от приоритетите си.

През 2025 г. на Германия ще й липсват по чисто демографски причини до 6 милиона души в трудоспособна възраст, припомни министърката на труда Урсула фон дер Лейен, цитирана в комюнике.

Ако на първо място активираме всички неизползвани ресурси в страната, но също и в чужбина, Германия има добри шансове да остане силна страна в световната конкуренция, изтъкна министърката.

С нашия интернет портал ще покажем на квалифицираните работници в чужбина защо си струва да живеят и да работят в Германия. Ние най-вече ще им покажем, че са искрено добре дошли, увери министърът на икономиката Филип Рьослер.

Той уточни, че сайтовете са насочени към държавите членки на ЕС, но също и към страните извън съюза.

Страната изпитва хроничен глад на обучени кадри, от който все повече българи се възползват.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички