Главоболията на новата единна данъчно-осигурителна сметка


Главоболията на новата единна данъчно-осигурителна сметка
Снимка:

1042

Единната данъчно-осигурителна сметка няма да засегне осигурителните права на наетите по трудово правоотношение, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров, предаде БГНЕС.

След въвеждането на единната данъчна сметка от 1 януари 2013 година бизнесът ще плаща данъчно-осигурителните си задължения само с едно платежно нареждане. По този начин наведнъж фирмите ще превеждат както данъчните си задължения, така и осигуровките на техните служители. След като преводът постъпи по сметката на НАП парите автоматично ще се разпределят, като първо ще се погасят най-старите задължения.

Това означава, че може да се стигне до ситуации, в които парите за осигуровки на работещите да отидат за погасяването на по-стари задължения към приходната агенция. От НАП обясняват, че това няма да създаде проблеми за наетите по трудово правоотношение, тъй като се изисква осигуровките да са декларирани, но не е задължително да са платени, за да бъдат отчетени.

С отделно платежно нареждане ще се превеждат само парите за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, тъй като това са лични вноски на работещите. Изключение от механизма на единната сметка се прави само за лица, които сами внасят здравно-осигурителните си вноски, в това число и безработните. Те ще могат да платят вноските си, подавайки едно отделно заявление до НАП. Така дори и те да имат някакви непогасени данъчни задължения това няма да наруши здравните им права.

След въвеждането на единната сметка вече няма да се налага попълването на различни кодове в зависимост от вида плащане, а именно това беше причина за повечето от грешките, които бизнесът и гражданите допускаха при погасяването на задълженията си, отбеляза още Росен Бъчваров. Механизмът на единната сметка, обаче, увеличава срока, в рамките на който от НАП превеждат осигуровките към НОИ и НЗОК. Досега това трябваше да става в рамките на един работен ден, но от следващата година това няма да става толкова бързо, тъй ще е необходимо повече техническо време за обработване на платежните.

От 12 декември пък всички физически и юридически лица ще имат онлайн достъп до информацията, която има в НАП за техните данъчно-осигурителни задължения. Физическите лица ще могат да проверят данните за тях чрез персоналния си идентификационен код (кодът се издава след подадено заявление в съответния клон на НАП  или чрез електронен подпис. От НАП даже призовават всички граждани и фирми да проверят онлайн своите задължения, за да може ако има някакви неточности да бъдат отстранени до края на годината.

От НАП припомнят, че през 2013 година всички, които имат желание могат да подадат заявление до приходната агенция за погасяване по давност на задълженията им преди 1 януари 2008 година. Погасяването не става автоматично и ако те не заявят изрично, че искат да направят това, в системата на НАП задълженията ще продължават да стоят като дължими. Освен това, ако едно задължение е можело да бъде погасено по давност, но въпреки това е платено, от НАП няма да върнат платената сума.

Към момента над 200 000 физически и юридически лица имат неплатени задължения към приходната агенция.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички