Икономисти: Има резерви за ръст на доходите


Икономисти: Има резерви за ръст на доходите
Снимка:

380

Правителството има много съществени резерви от началото на следващата година да помисли за увеличаване на работната заплата, даже над предложеното от синдикатите.

Това каза проф. Боян Дуранкев, икономист в Университета за национално и световно стопанство в сутрешния блок на Радио Фокус.

По думите му, първото, което може да търси правителството като източник на допълнителни доходи е силен натиск върху сивата и криминалната икономика, която е почти 1/3 от икономиката на България.

Според проф. Дуранкев данъчната политика също крие големи резерви.

„Данъчната политика може да си позволи повишаване на доходите като въведе необлагаем минимум на работната заплата или необлагаем минимум на доходите на член от семейството”, допълни Боян Дуранкев.

Той коментира, че друга възможност е доближаването до практиките на развитите европейски страни, където има увеличение на данъчните приходи с въвеждането на данък лукс за най-богатите.

Проф. Дуранкев сравни комуникацията между управляващи, синдикати и работодатели с игра на брич. „Отначало се оферира едно, а след това решението е различно. Първо дадено нещо ще поскъпне със 17-18%, а пък след това става 10%. Това е офериране - един вид опипване на почвата”, допълни професорът.

Според него две са променливите, които определят повишаването, задържането или понижаването на доходите: условията в икономиката и икономическата политика на управляващите.

По думите на проф. Дуранкев реалностите определят едно малко, икономично повишаване на доходите, което не може да покрие повишаването на цените на основните стоки и услуги.

Оправданието е в продължаващата икономическа криза в България, която се изразява в „блед икономически растеж до 2%, напускане на младата интелигенция в чужбина и увеличаването на относителния дял на хора в пенсионна възраст.

По думите на проф. Дуранкев кризата има много измерения, а безработица, каквато е в България - близо 13%, е драматично висока.

В заключение той допълни, че има много широк простор за действие на едно правителство, което гледа по-благосклонно към труда, образованието и здравеопазването.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички