Икономисти: Не заплатите, а ниската заетост е виновна за бедността


Икономисти: Не заплатите, а ниската заетост е виновна за бедността
Снимка:

437

В България основна причина за бедността не са заплатите, а ниската заетост. Трябва ни гъвкаво законодателство. Със скачане на осигурителните прагове на практика всеки работник струва повече на работодателя.

Това коментира тази сутрин пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Той бе категоричен, че фокусът изцяло трябва да се пренасочи към новите работни места.

Според Камен Колев, заместник-председател на БСК, е загуба на ресурс това, че повечето младежи с образование започват работа на места, където не се изисква съответната квалификация.

Голяма част от фирмите са пасивни. Необходими са нормативни поправки, за да се осигури преход от обучение към заетост. Това включва поемане на определени разходи за определен период. Трябва да насърчаваме добрите инициативи. В Стопанска камара сме се ангажирали да създадем онлайн система за стажове. Разработваме платформата и започваме да я пълним. Сред нашите 40 000 членове, пък и извън тях всеки трябва да е заинтересован да предложи стажантски места, смята Камен Колев.

Стамен Тасев, бивш заместник-финансов министър в правителството на С.Сакскобургготски коментира амбицията на финансовия министър Симеон Дянков през 2013 да има данъчна полиция.

Имаме много добри закони, особено в данъчната сфера, но имаме нужда от принудителното им изпълнение. Бюджетът плаче за това. Пречи страхът, че едва ли не данъчната полиция ще се използва за терор. Данъчни работят в светлия сектор по измислени сигнали и го съсипват. Не пипат сивия сектор, каза Тасев.

Така се пилее обществен ресурс. На практика нямаме икономическа полиция. Ако 300 000 държавни служители са задължени да изискват касови бележки, това ще донесе много по-големи приходи от усилията на шепа хора. Правителството показва решителност по някои болни въпроси, смята той.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички