Имигрантите вече предпочитат Азия пред Европа и САЩ


Имигрантите вече предпочитат Азия пред Европа и САЩ
Снимка:

568

Европейските държави трябва да се потрудят и да засилят атрактивността си за имигрантите, за да се преборят със засилващата се конкуренция на Азия – предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в свой доклад, публикуван в четвъртък.

В проучаването участват общо 34 държави.

Главният секретар на ОИСР Ангел Гуриа подчерта, че тенденцията най-квалифицираните кадри да предпочитат азиатските държави, се задълбочава.

През 2010 г., броят на перманентните мигранти към страните от организацията намалява с 2.5% спрямо 2009 г. до 4.1 млн. души.

Понижението на потока кадри към САЩ възлиза на 8%, а към Европейския съюз, където се включва и вътрешното движение на хора – с 3 на сто. В същото време, Канада, Южна Корея и Мексико се хвалят с над 10% ръст на привлечените мигранти.

„До 2015 г., обемът на имиграцията няма да е достатъчен, за да попълни нуждата от граждани в трудоспособна възраст в много от страните от ОИСР, особено що се отнася до Европа”, заяви Гуриа.

Отливът на кандидати, желаещи да се преселят в държавите от Стария континент се дължи най-вече на слабото представяне на трудовия пазар, като пример за това е сриналият се строителен сектор в Испания.

„Изключително сме притеснени относно демографските тенденции в Европа”, коментира Сесилия Малмстрьом, комисар по миграцията. „Много европейски работодатели не успяват да намерят квалифицираните кадри, от които имат нужда”.

Малмстрьом даде за пример шведската минна индустрия, която страда от дефицит на инженери.

Броят на азиатците, решили да имигрират към страните от ОИСР, нараства с 27% през 2000 г. и с 31% през 2010 г., като Китай отговаря за 10% от общата бройка на преселилите си. Отделно, 25% от чуждестранните студенти в ОИСР идват от Китай и Индия. От организацията обаче предупреждават, че в бъдеще не може да се разчита на този приток на кадри, тъй като азиатските държави разкриват все по-интересни възможности за кариера и не само успяват да задържат жителите си, но и да привлекат чужденци.

От ОСИР напомнят, че притокът на квалифицирани имигранти е ключов за Европа, тъй като помага на северните държави да се преборят с демографската криза, а на южните – с незадоволителното образование.

Публикуваният доклад разкрива още, че въпреки кризата, най-тежко пострадалите държави – Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, не отчитат силно повишение на броя на гражданите си, преселили се зад граница.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички