Индипендънт: Източна Европа се топи


Индипендънт: Източна Европа се топи
Снимка:

613

Повече от 20 години след рухването на комунизма разликата в богатството между Източна и Западна Европа се запазва и населението на страните от Черноморското до Балтийското крайбрежие се топи с тревожни темпове, съобщава британският в. "Индипендънт".

Макар членството в ЕС да донесе просперитет за мнозина, то улесни също така възможностите за емиграция, карайки младите хора да напускат родните си страни и да оставят след себе си все по-възрастно и бедно население.

Румъния, където средната месечна заплата е 350 евро, е сред най-засегнатите с 12% спад на населението през последните десет години. В другия край на континента данни от преброяването на населението в Латвия показаха спад с 13%, главно заради емиграцията. И двете страни бяха принудени да приложат строги мерки за ограничаване на разходите.

Населението в сравнително по-богати страни като Чехия и Полша се запази непроменено, благодарение на завръщането на емигранти и пристигането на хора от по-бедни страни.

Но на юг, на Балканите и в северните балтийски страни, картината е нерадостна, продължава публикацията, цитирана от БГНЕС.

Преброяване на населението в държави от Стария континент през 2011 г. показа, че населението в Литва се е стопило с 12% за десет години, в България - със 7%, а в Сърбия, която не е член на ЕС, с 5%.

Унгария имаше население от 10,4 милиона души малко след рухването на комунизма през 1989 г., но миналата година то е намаляло под 10 милиона души.

За разлика от тях, населението на богатата Германия е нараснало през миналата година за първи път от 2002 г. заради имиграцията от новите държави членки на ЕС, въпреки прогнозите, че броят на починалите ще надвиши броя на новородените. До 2060 г. Румъния, Литва, Полша и България ще имат най-висок дял на възрастни хора спрямо работещи в ЕС.

От 19-те милиона души население на Румъния по-малко от пет милиона са работещите хора, които плащат данъци, а по-голямата част от останалите са пенсионери, деца, земеделци, издържащи се от това, което произвеждат, и хора, работещи нелегално. Разходите за над 5-те милиона пенсионери възлизат на 9% от БВП през 2010 г.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички