Инженерите отново са най-търсени и през 2012


Инженерите отново са най-търсени и през 2012
Снимка:

562

Всеки втори български работодател среща трудности при запълване на ключови позиции в своите организации.

Това сочи последното изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти.

Проучването разкрива, че един от трима работодатели в световен мащаб не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места.

Тук в България, мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт.

Топ 3 на позициите остава сравнително непроменен в сравнение с миналата година, което очертава тенденция на постоянен недостиг на такъв персонал.

Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства.

За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през изминалата година трудности при запълване на позиции.

Разликата от 9% на годишна база е доста притеснителна. Пазарът става все по-труден и конкурентен, тъй като всички компании се опитват да намерят и привлекат най-добрите специалисти, коментира данните Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Обезпокоително е, че работодателите са по-малко загрижени за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите, като само 13% от мениджърите от региона на EMEA и 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние, допълва Надя Василева.

Работодателите може и да не виждат в момента проблем в незапълването на ключови позиции, но това се отразява и много скоро те ще се сблъскат с него, и този процес е необратим, продължава тя.

Българските работодатели срещат трудности при запълването на конкретни позиции поради липса на технически умения (60%), следвани от липса на професионална квалификация (31%), липса на опит (27%) и липса на т.нар. меки умения (23%).

В същото време 34% от работодателите от региона на ЕМЕА отчитат трудности при запълването на свободни позиции поради липсата на технически умения, докато 30% поради липса на кандидати, т.нар. недостиг на таланти (talent shortage).

С цел да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегиии на допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да запълнят свободните позиции.

26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. 11% от работодателите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

В глобален мащаб, работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции, са тези в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%), Нова Зеландия (48%), Тайван (47%), Панама (47%), Румъния (45%), Аржентина (45%), Мексико (43%), Германия (42%), Турция (41%), Перу (41%) и Австрия (40%).

За региона на EMEA най-трудно се намират квалифицирани работници, следвани от инженери и търговски представители.

Работодателите в България са с най-висок процентен дял от целия регион (на ЕМЕА) по показател трудност при запълване на позиции (51%), следвани от Румъния (45%) и Германия (42%), където поне двама от всеки пет работодатели срещат пречки при запълване на обявени места, Турция (41%) и Австрия (40%), докато процесът на наемане е най-малко вероятно да бъде засегнат от липса на подходящи кадри в Ирландия (2%), Холандия (7%), Испания (9%) и Южна Аафрика (10%).

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички