КНСБ: Данните, че доходите растат, са манипулация


КНСБ: Данните, че доходите растат, са манипулация
Снимка:

417

 Информацията за прекалено бързо нарастване на доходите от труд е непрецизна и манипулативна и не отразява реалното състояние и динамиката на доходите от труд.

Това е позицията на Координационния съвет на КНСБ, разпространена от пресцентъра на конфедерацията по повод интерпретацията на Доклада за ранно предупреждение на Европейската комисия и "публичните внушения за неимоверен ръст на доходите от труд в България".

България продължава да бъде на последно място по работни заплати, доходи и жизнен стандарт в Европа, посочват от КНСБ, изразявайки тревога от задълбочаващото се неравенство и поляризация в обществото.

Според синдикатите ЕК би трябвало да анализира структурата на БВП поне през последните 10 години от гледна точка на участието на труда и капитала, за да се увери, че относителният дял на компенсацията на наемния труд в БВП за България е най-ниският сред всички европейски страни (едва 34-36 процента).

Становището на КНСБ е, че големият проблем на българската икономика е не изпреварващият ръст на заплатите, а структурният дисбаланс на пазара на труда.

Истинският проблем е наличието на значителен контингент работна сила с ниска образователна и квалификационна степен и задълбочаващото се несъответствие между търсене и предлагане на работни места, се казва още в съобщението на пресцентъра на конфедерацията до медиите.

Вчера данните на НСИ показаха, че общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2011 г. е 997 лв. и спрямо същото тримесечие на 2010 г. се увеличава със 7.8%.  Средно на лице на месечна база това означава 332 лева.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички