Кризата затри 400 000 работни места


Кризата затри 400 000 работни места
Снимка:

403

Общият брой на загубени работни места от кризата досега е около 400 000.

Това коментира пред агенция Фокус икономистът от „Индъстри Уоч” Георги Стоев.

Нямаме данни, че тези работни места започват да се възстановяват. Няма да видите всичко това като динамика в броя на безработните, тоест безработните не са станали с 400 000 повече. Голяма част от тях просто са излезли от пазара на труда, обясни той.

Хората, които напускат работната сила изобщо, са по-тежкият проблем, отколкото безработните, отбеляза икономистът.

Статистиката ги отчита като доскоро заети, а в следващия момент губят работата си и не се регистрират като безработни, тоест излизат от пазара на труда изцяло. Това е притеснителната тенденция.

По думите му неприятно е, че голяма част от хората, които са в трудоспособна възраст по всички показатели, изобщо не участват на пазара на труда по една или друга причина.

Друго неприятно за България е, че голяма част от хората между 55 и 65 години, над половината, също не са участници на пазара на труда и те не само, че нямат работа, но и не търсят такава, а това все пак са хора, които при днешните стандарти могат да се считат за активни.

Най-показателното за България е, че хората над 65 години изобщо не се занимават с икономическа активност. Те разчитат основно на пенсии, на спокойни старини, което според мен в днешно време не е редно да се случва. В крайна сметка животът предлага толкова възможности за заетост и в по-късния етап от живота на хората, че е странно как едва 2-3 % от хората над 65 години участват на пазара на труда, каза Георги Стоев.

По думите му към момента не можем да очакваме износът да продължи да бъде движеща сила в икономиката, поне доколкото основните търговски партньори показват свиване на своите индустриални производства. Трудно е да направим категорична прогноза, че ще има икономически растеж, базиран на износа, каза той.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички