ЛВК Винпром и Кока-Кола затварят заводи в Търговище


ЛВК Винпром и Кока-Кола затварят заводи в Търговище
Снимка:

2653

 Над 600 души от града с най-голяма безработица – Търговище, остават на улицата. Причина за това е, че двата ключови завода ЛВК „Винпром" АД и предприятието на „Кока-Кола” спират работа, съобщи днес "Новинар".

Производителят на алкохолни напитки има проблеми с лиценза, а другият има големи разходи.

Разрешителното на „Винпром” бе отнето за установени системни нарушения, обясниха от пресцентъра на агенция "Митници".

Заводът е затворен от 3 юли, когато от агенцията прекратиха лиценза на дружеството. Направена е и задължителна инвентаризация. Ръководството на завода обаче обжалва това пред съда. На закрито заседание магистратите се произнесоха в полза на ищците. Решението на съда е с дата 12 юли и ще важи, докато делото по лиценза се гледа по същество, допълниха от агенцията.

Заводът на „Кока-Кола” пък ще спре да работи от есента. От „Кока-Кола хеленик ботълинг къмани" обявиха, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобря ефективността. От дружеството оптимизират разходите си, като прехвърлят производствен обем от Търговище в Костинброд. Така във втория град ще бъдат открити 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места.

Хората, които ще бъдат съкратени, ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона, изтъкват от компанията. От дружеството преструктурират дейността си заради общия спад на пазара за безалкохолни напитки у нас през последните три години, посочват още от „Кока-Кола”.

След закриването на предприятието за вино и за безалкохолни напитки в Търговище ще останат само заводите за плоско стъкло и за акумулатори.

От "Кока-Кола" уточниха, че 55 служители ще бъдат обхванати от структурните промени в Търговище. От компанията подчертаха, че складовата база и отдел "Продажби" остават в града, като там ще работят над 40 служители.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички