Магистрати и съдебни служители се обучават в европейски съдебни институти


Магистрати и съдебни служители се обучават в европейски съдебни институти
Снимка:

1660

„Този проект покрива реалните потребности и нужди на съдебната система. Учихме се да плуваме направо в дълбокото. Поставихме едно добро начало”. Това каза служебният министър на правосъдието Драгомир Йорданов на пресконференция, на която беше представен проект „Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение” финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. На пресконференцията присъстваха още членове на ВСС, представители на съдебната система, изпълнителната власт, дипломати и журналисти. Бенефициент по проекта е Националният институт на правосъдието (НИП).

От 2 септември 2013 г.  общо 500 магистрати и съдебни служители започват курсове по английски, френски, немски и испански език за напреднали. Още от зимата на 2012 г. магистрати и съдебни служители стартира обучение по специализирани теми от европейското право в съдебните школи на Франция, Испания, Италия, Португалия, Румъния, Белгия, Германия и Люксембург. До момента са преминали обучение 46 магистрати и 42 съдебни служители. Очаква се обучението да преминат 140 магистрати и 60 съдебни служители.

„Съдебната ни система често е обект на критики, но и преподаватели, и колеги от чужбина са с отлични впечатления от българските магистрати, приятно изненадани са от владеенето им на испански, френски и други езици”, това коментира Стоил Пашкунов, заместник-директор на НИП и ръководител на проекта.

Самите магистрати и съдебни служители са дали средна оценка от 5.50 за организацията и съдържанието на обученията, както и относно практическата приложимост и полезност на овладените знания.

По проекта се предвижда също да пристигнат съдии и прокурори от Европа, които да обучат в България 250 съдебни служители на теми като превенция на корупционния риск, ефективно управление на човешките ресурси и други.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички