Малките производители издъхват


Малките производители издъхват
Снимка:

427

Безпрецедентният за последното десетилетие ръст на безработицата - официално 13%, действително – над 18%, не е свързан само със световната криза и обичайни моментни или сезонни фактори. Налице е сериозен срив в пазарните позиции и приходите на малките и средните производители на стоки и услуги в страната.

Това се отбелязва в декларация на Съюз "Произведено в България".

В началото сме на опасен процес, който ще доведе до масови фалити на български производители на суровини, селскостопанска продукция, преработващата промишленост, индустриално производство, услуги и т.н., се посочва в документа, подписан от Лукан Луканов, председател на изпълнителното бюро на управителния съвет и Кънчо Стойчев, секретар на изпълнителното бюро на "Произведено в България".

Сред основните фактори водещи до задълбочаване на кризата на българския производител на стоки и услуги в момента е неравноправното и на практика монополно отношение на големите търговски вериги към българските доставчици.

Никой не е против тези международни вериги и те са желан инвеститор в страната. Но сме против липсата на ясни и прозрачни правила за работа, които да поощряват, а не да задушават конкуренцията на българския пазар Става дума и за отсъствието на каквато и да било адекватна регулация от страна на държавата. В това отношение България е единствена страна в рамките на Европейския съюз, където липсват подобни механизми, посочват от Съюза.

Не без значение са и не достатъчно ефективния контрол на българската граница при внос на продоволствени и други промишлени стоки, диктата на "търговците – посредници" изкупуващи селскостопанска продукция на българските производители.

Политиката на големите международни търговски вериги в България налага конкурентни предимства, в противовес на регламентацията на ЕС, в полза на вноса. Без бързата намеса на българската държава, която да наложи принципа на равнопоставеност на доставчиците срива в българското производство ще стане необратим, категорични от "Произведено в България".

В следствие на това състояние на местната индустрия възнагражденията на заетите в производството са обидно ниски. Два милиона българи получават заплати в малки и средни фирми. Къде ще работят тези хора, ако унищожим производството в България? 

Ние алармираме правителството и синдикатите, че този процес вече е започнал и цифрата за безработицата е сигнал, че страната ще се изправи пред непредсказуеми социални и политически проблеми, уточняват авторите.

При адекватни действия от страна на българската държава положението на стотиците фирми и асоциации – членове на Съюз "Произведено в България" може да се облекчи. Те могат да разкрият хиляди работни места и да повишат възнагражденията, убедени са от организацията.

Липсата на реакция от страна на правителството ще е предпоставка за развитие на черен за икономиката и страната сценарий. Много скоро в рамките само на няколко месеца, безработицата у нас ще надвиши 15%, а производството на стоки и услуги в страната да изпадне в колапс.

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички