Масларова: За 3 години България изгуби 420 хил. работни места


Масларова: За 3 години България изгуби 420 хил. работни места
Снимка:

547

За 3 години България изгуби 420 000 работни места. Минимум 800 000 български граждани са в много по-тежка ситуация. Това заяви на пресконференция на „Позитано 20” депутатът от БСП Емилия Масларова, предаде агенция Фокус.

„Над 30 процента от доходите в България са доходи от пенсии. Чухме намеренията на финансовия министър и на социалния министър, че ще се увеличат пенсиите със 7 на сто, със 7 и малко процента, после с 8 и малко процента. На каква база е изчислен този ръст на пенсиите. Той свързан ли е с ръста на инфлацията”, пита Масларова. Досега по швейцарското правило пенсиите трябваше да се увеличат с 13,6 процента, подчерта тя. Нека да се направи в период на криза поне онова, което беше направено от предишното правителство, призова тя.

При Тройната коалиция – увеличението на средната пенсия е било с 82 процента, при ГЕРБ със 7 на сто, на социалната пенсия – 68 процента, минималната пенсия е била увеличена 2 пъти, максималната пенсия е била увеличена с 67 процента, сега не е увеличена.

БСП предлага няколко конкретни мерки за справяне с проблема. „Увеличаване на максималния осигурителен доход, тъй като това ще доведе до възможност за повече приходи в пенсионната система и ще се избегне едно сплескване на пенсиите. Бонусиране на всяка година трудов стаж. Тогава всеки ще има основание да се осигурява на реални доходи”, каза Масларова и припомни, че от предишното правителство бяха направени системи, с които да защитим хората, на които не им достигат 2-3 години стаж, да могат да отидат в Бюрото по труда и получат някаква бележка и да се осигуряват.

За нас премахването на тавана на пенсиите е абсолютно задължително, повишаване на стойността на всяка година трудов стаж, стимулиране на всяка година трудов стаж над пенсионна възраст, продължи Масларова.

За 2010 г. дефицитът в пенсионната система е бил 108 милиона лв., за 2011 г. е с 255 милиона лв. повече от планирания дефицит в бюджета за 2011 г. Сега е планиран дефицит още 245 милиона повече. Много интересно как ще изглежда бюджетната 2013 г.”, каза Масларова и подчерта, че Коалиция за България има разработени разчети за стабилизиране на бюджетната ни система, съгласно Бялата книга на ЕК.

БСП настояват през октомври да бъдат дадени еднократно по 150 лв. на пенсионер, което ще струва на бюджета 340 милиона лв. Искаме толкова, колкото ние сме дали, подчерта Масларова.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички