Металурзите от ОЦК Кърджали отново излизат на протест


Металурзите от ОЦК  Кърджали отново излизат на протест
Снимка:

480

Металурзите от ОЦК  Кърджали ще блокират едно от възловите кръстовища в центъра на града за времето от 10.30 до 11.00 часа днес.

От 1 март работниците в Оловно-цинковия комбинат протестираха всеки ден, с изключение на почивните и празничните дни, заради заплатите, които собственикът Валентин Захариев им дължи за половин година.

Също на 8 май в столицата, по покана на Захариев, трябва да се състои среща с представителите на трите банки-кредитори, за да се намери решението както за съдбата на металургичния комбинат, така и за кредитите, съобщава БГНЕС.

При липса на споразумение по проблема ще се тръгне към обявяване на дружеството в несъстоятелност, заяви председателят на Федерация "Металици" в КНСБ Васил Яначков.

Той обаче поясни, че производството за несъстоятелност не означава затваряне на завода. В разговор със собственика Захариев е станало ясно, че работата в цеховете ще бъде възобновена, но с оздравителен план. Този изход също зависи от позицията на банките, ако те одобрят плана, ще се наложи изготвянето и на график за погасяване на огромните задължения на Захариев към тях. В момента той дължи на работниците близо 1 милион лева за заплати.

Банките-кредитори са също така потърпевши, както и самите работници, но идеята на един депутат-социалист за национализиране на ОЦК граничи с нелогичното, коментира Яначков.

Заводът е изцяло собственост на Захариев, намесата на държавата в проблемите на частния завод и мераците за връщане на социализма дадоха напразни надежди на металурзите, а има закони, които трябва да се спазват, посочи той.

Проблемът в ОЦК не е от 1 март тази година, а от година и половина, подчерта Яначков.

От 1 март работниците започнаха протестите си в двора на завода и по-късно излязоха на блокади на пътя до него, и в центъра на Кърджали. При едно от посещенията си при тях на 13 април премиерът Бойко Борисов им обеща, че до месец банките-кредитори ще назначат ново ръководство и производственият цикъл ще стартира отново.

Тогава стана ясно, че правителството се превръща в посредник за преговорите между БНП Париба, Сосиете Дженерал Експресбанк и Първа инвестиционна банка с идеята предприятието и работните места да бъдат спасени. Впоследствие бяха осигурени по 325 лева еднократна социална помощ за всички металурзи и служители в заводската администрация, а по-късно и по една заплата, договорена с една от кредитните институции.

Появи се и кандидат-инвеститор от Полша – фирмата "Силезия" АД. Двама нейни представители двукратно пристигаха в Кърджали и разговаряха със синдикатите. КНСБ се отнесе резервирано към кандидатите, тъй като от полския синдикат "Солидарност" бяха получени не особено обнадеждаващи сведения за фирмата, част от големия холдинг "Импексметал" на варшавския мултимилионер Роман Кракосик.

Междувременно ощетените работници внесоха в Районния съд заявления с искане собственикът на завода да им изплати всички дължими заплати, а после получиха заповеди за принудително изпълнение на паричните задължения.

Юристите на Захариев пък внесоха възражения срещу тези заповеди. Така за пореден път металурзите останаха излъгани и без всякакви доходи. Десетки водещи специалисти вече напуснаха работа, но ако Захариев и изпълнителният директор Славея Стоянова бъдат отстранени от ръководството на предприятието, те смятат да се върнат.

Производството на олово и цинк е прекратено от миналата година и всяко удължаване на престоя на мощностите означава риск от екологична катастрофа, предупредиха специалистите.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички