Металурзите от ОЦК Кърджали протестират в София


Металурзите от ОЦК Кърджали протестират в София
Снимка:

418

Протестът на металурзите от ОЦК се премести в София след двумесечни стачни действия в Кърджали.

Причината за протеста в столицата е неспазеното споразумение между работниците и ръководството на Интертръст Холдинг за изплащане на 60% от дължимите суми в срок до 12 март.

Преди да се преместят пред парламента, по-рано днес около 100 души от ОЦК-Кърджали се събраха да протестират пред сградата на дружеството в София.

Протестиращите внесоха в парламента декларация, която предадоха на зам.-председателя Анастас Анастасов.

Второто им искане е служителите да могат сами при неизплащане на работните заплати да обявяват в несъстоятелност предприятието. Това право до момента има всеки кредитор, на когото един работодател дължи над 5 000 лв.

Те настояват също работниците и служителите да могат да бъдат изведени на първо място като кредитори при обявяване на предприятие във фалит, защото при сега действащия закон работниците и служителите са едва на четвърта позиция.

При положение, че ОЦК-Кърджали бъде обявен в несъстоятелност, работниците и служителите могат да си излязат с листчета хартия от съда, без да могат да получат възнагражденията си, каза Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ в Кърджали, цитирана от БГНЕС.

Според нея, вече има направени стъпки в тази посока и този законопроект час по-скоро може да влезе в пленарна зала и да бъде гласуван преди евентуално обявяване на ОЦК във фалит.

Протестиращите призоваха също народните представители да се обединят около каузата да дадат урок на всички онези работодатели, длъжници с работни заплати и трудови възнаграждения на работници и служители, като внесат закон за национализиране на ОЦК.

Комбинатът е граден със средства от социалните осигуровки и данъците на всички работници и служители в тази държава, предприятието е поето с 40 млн. задължения от този собственик, а в момента те са над 300 млн. лв., заяви възмутено Караколева, която изрази недоверието на протестиращите в обещанията на Валентин Захариев.

Нормално е действията на Валентин Захариев да бъдат криминализирани, каза Пламен Каракостов, началник смяна в ОЦК-Кърджали.

Не се дават средства за поддръжка, а съоръженията са пред разпадане. Захариев досега е първият човек, който казва, че заводът е пред разпадане, продължи Каракостов.

Около 60 души вече са напуснали, в последната седмица има още напуснали, добави той.

Инвестициите в ОЦК-Кърджали нямат реално отражение върху условията на труд в комплекса, допълни Каракостов.

Парите, дадени от премиера Борисов на работниците в ОЦК-Кърджали като еднократна социална помощ, са само глътка въздух, а не решаване на проблема, каза Иванка Караколева.

На протеста не се появиха представители на ръководството на ОЦК – Кърджали и Интертръст Холдинг. На това протестиращите отговориха със скандирания "Мишоци" и "Всички мишки вън".

Вече 42 дни продължава протестът на работещите в ОЦК-Кърджали. Металурзите нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане.

Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си. От месец септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева.

Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието също обмислят да напуснат и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение от там. КНСБ вчера съобщи, че работниците са решени дори да направят палатков лагер пред Областната управа в Кърджали.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички